Eveniment

25.000 de someri cu diploma de licenta. Cum comentati?

16.07.2009, 21:01 92

Numarul somerilor cu studii superioare a crescut cu 163% in luna iunie fata de perioada similara din 2008, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Astfel, daca anul trecut se inregistra un numar de circa 9.500 de someri cu studii superioare, in prezent exista peste 25.000 de someri cu diplome de licenta.
Motivul? Nu se mai fac angajari, iar somerii cu studii superioare nu vor sa lucreze in institutiile in care sunt plasati de ANOFM.
"Cred ca tinerii ar trebui sa bata la poarta companiilor inca din timpul studiilor, ca sa imbine teoria cu practica si sa se angajaze mai usor. Cu toate acestea, ei reprezinta o prioritate si dorim sa ii integram pe piata fortei de munca, insa unii au optiuni diferite fata de ofertele noastre", a declarat pentru ZF Silviu Bian, presedintele ANOFM. O alta explicatie posibila ar putea fi si faptul ca anul trecut au fost 180.000 de absolventi de studii de licenta, dublu fata de numarul normal, intrucat si-au finalizat studiile doua promotii: Bologna (care presupune comasarea materiilor prin reducerea ciclului de licenta la trei ani si cresterea duratei masteratului la doi) si pre-Bologna (cursurile universitare de patru ani pentru licenta).
Somerii cu studii superioare reprezinta aproape 5% din numarul total de someri inregistrati in luna iunie a acestui an, care a ajuns la aproximativ 550.000. Rata somajului a fost luna trecuta de 6%, la maximul ultimilor cinci ani.

Rata somajului la nivel national a urcat la 6% in mai, iar prognozele ajung la 8-9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO