Eveniment

45.000 de ordine ale investitorilor de retail şi subscrieri de 5,4 mld. lei în oferta de vânzare de acţiuni Hidroelectrica la capătul a cinci zile cu discount de 3%. Mai sunt trei zile din ofertă

45.000 de ordine ale investitorilor de retail şi...

Autor: Tibi Oprea , Liviu Popescu

29.06.2023, 23:12 323

Primele cinci zile ale ofertei de vânzare de acţiuni Hidroelectrica (H2O), cele care aveau un discount de 3%, au adus 45.000 de ordine şi subscrieri de 5,4 miliarde de lei doar din partea investitorilor de retail, adică 1,1 miliarde de euro, arată datele şi calculele Ziarului Financiar.

Numai joi, în ultima zi în care s-a aplicat discountul, investitorii au alocat subscrieri de peste 27,1 milioane de acţiuni H2O, adică mai mult de jumătate din suma totală subscrisă. Până acum subscrierea este de 413,5%, respectiv de 48,4 milioane de acţiuni subscrise, faţă de 11,7 milioane de acţiuni oferite.

Tranşa micilor investitori, care reprezintă 15% din oferta totală, ţinteşte atragerea a circa 1,3 mld. lei la preţul maxim de 112 lei pe acţiune, ceea ce înseamnă că investitorii au introdus ordine de peste patru ori mai mari faţă de suma necesară. La această rată de subscriere, investitorii ar urma să primească 24 de acţiuni la 100 de acţiuni subscrise.

Mai rămân trei zile de subscriere, până în 4 iulie inclusiv, în cazul în care acţionarul minoritar Fondul Proprietatea nu decide să închidă anticipat oferta sau să suplimenteze numărul de acţiuni puse la vânzare şi implicit perioada de subscriere.

Potrivit informaţiilor Ziarului Financiar, interesul este la fel de mare şi pe tranşa investitorilor instituţionali, acolo unde oferta este deja suprasubscrisă din primele zile, la un preţ spre limita superioară a intervalului.

Fondul Proprietatea a scos la vânzare 78 milioane de acţiuni H2O. Din acest pachet, 85% este adresat investitorilor instituţionali, care sunt şi cei ce vor decide preţul final al ofertei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO