Eveniment

47 mil. euro pentru sistemul universal in telecomunicatii

21.05.2004, 00:00 12

Introducerea serviciului universal in domeniul telecomunicatiilor necesita fonduri de 47 mil. euro, pentru acordarea de subventii familiilor cu venituri reduse, infiintarea de telecentre si posturi telefonice publice, a declarat ieri ministrul comunicatiilor, Dan Nica.
"Peste 12 milioane de euro vor proveni din taxa de 0,8% perceputa de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) operatorilor care au incheiat anul 2003 cu o cifra de afaceri neta de cel putin trei milioane euro. Restul sumei va fi asigurata dintr-un imprumut de 70 mil. dolari de la Banca Mondiala, care urmeaza sa fie prezentat conducerii institutiei pentru aprobare la mijlocul lunii iunie. O parte din acest imprumut, respectiv 35 mil. euro, va fi destinat infiintarii de telecentre in toate localitatile rurale izolate din Romania", a adaugat Nica.
ANRC va aloca, pana la sfarsitul acestui an, alte 5,2 mil. euro pentru infiintarea a peste 500 de telecentre, unitati care vor fi conectate la Internet si dotate cu cate patru calculatoare, o imprimanta, un fax si un telefon.
"Pe de alta parte, imprumutul de la Banca Mondiala va asigura, numai in acest an, infiintarea altor 1.000 de telecentre, restul banilor fiind alocati pentru intervalul 2005-2006. Anticipez ca pana la finele anului 2006 orice localitate din Romania va avea acces la servicii de telecomunicatii", a spus Nica.
Un proiect pilot a fost demarat, la sfarsitul lunii aprilie, in judetele Galati (Balasesti), Braila (Frecatei) si Vaslui (Rebricea si Iana), unde au fost infiintate patru telecentre.
Cu o valoare totala a investitiei de 220.000 dolari, centrele asigura servicii de fax, fotocopiere, procesare de text, e-mail, acces Internet pentru mai mult de 12.000 de persoane.
Programul se deruleaza in cadrul proiectului Romania Information Technology Initiative - Access Project (RITI - Access), sustinut de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala cu aproximativ 3,8 mi. dolari.
Ministrul comunicatiilor a mai spus ca mai mult de 2,3 mil. euro vor fi alocate pentru infiintarea unui numar de aproximativ 600 de posturi telefonice publice pana la finele anului, costul unitar estimat ridicandu-se 3.910 euro.
Ministerul Comunicatiilor si ANRC sunt institutiile abilitate sa asigure punerea in practica a serviciului universal in Romania.
In sfera serviciul universal sunt cuprinse furnizarea accesului la reteaua publica de telefonie, asigurarea informatiilor privind abonatii si punerea la dispozitie a registrelor abonatilor, precum si accesul la telefoanele publice cu plata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO