Eveniment

50 mil. euro pentru reducerea pierderilor din retelele de utilitati

27.09.2005, 20:05 11

Ministerul Economiei si Comertului si Agentia Romana pentru Conservarea Energiei vor derula anul viitor un program de investitii in valoare de circa 182 de milioane de lei (peste 50 de milioane de euro) pentru reducerea pierderilor de apa din retelele de transport si distributie a agentului termic.

Cele mai mari fonduri pentru cresterea eficientei energetice au fost obtinute de judetele Bacau - 6,03 milioane de lei (1,68 milioane de euro), Bihor - 4,1 milioane de lei (1,14 milioane de euro), Constanta - 3,8 milioane de lei (1,06 milioane de euro) si Cluj - 3,01 milioane de lei (circa 840.000 de euro).

In plus, judetul Dambovita va primi fonduri in valoare de 2,8 milioane de lei (780.000 de euro).

Programul de Eficienta Energetica se va realiza prin cofinantare de la bugetul de stat a maxim 30% din valoarea proiectelor prin transferuri la bugetele locale.

Reprezentantii Ministerului Economiei intentioneaza sa extinda aplicarea acestui program pana la o valoare totata a investitiilor de 250 de milioane de lei (aproximativ 70 mil. euro)

"Rezultatul acestui program trebuie sa aduca o ieftinire a pretului platit pentru energie prin diminuarea pierderilor care se inregistreaza intre producator si consumatorul final", a declarat Codrut Seres, ministrul economiei si comertului. "O eventuala majorare a pretului national de referinta, in prezent la 896.000 de lei Gigacaloria, cu 10%, 15% sau 20% nu trebuie luata decat dupa ce factorii cu atributii in acest sens pot da asigurari ca reducerea subventiilor va viza modernizarea retelelor de distributie si imbunatatierea randamentelor centralelor in cogenerare", a spus Seres.

Ultima majorare a pretului national de referinta pentru energia termica, efectuata la inceputul lunii august a anului trecut, a fost de 12%, pana la 896.000 lei/gigacalorie.

Consiliile locale pot autoriza un pret mai mare, iar diferenta dintre pretul producatorilor si cel stabilit este acoperita de la bugetul de stat.

La jumatatea acestui an, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a anuntat ca pretul national de referinta la energia termica va fi majorat cu 20%, pana la valoarea de 1.075.000 lei pe Gicacalorie, prevedere urma sa fie adoptata printr-o hotarare de guvern.

In ceea ce priveste energia electrica, ministrul a apreciat ca tarifele nu vor fi majorate anul viitor peste nivelul inflatiei din 2005.

"Din discutiile cu Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei Electrice a reiesit ca o eventuala crestere a preturilor la energie electrica ar trebui sa fie operata in 2006 in limitele inflatiei din 2005", a spus Seres.

El a precizat ca o eventuala crestere a tarifelor la electricitate cu incepere din ianuarie 2006 va fi stabilita la finele acestui an si ca preturile vor creste, anul viitor, de cel mult doua ori.

"Oricum, pana la sfarsitul acestui an preturile vor ramane la valorile actuale", a spus Seres.

Tinta de inflatie anuntata de autoritati pentru acest an se situeaza la 7,5%, cu un palier de variatie de 1% in sus sau in jos (6,5% - 8,5%).

Ultima crestere a preturilor la electricitate, cu 5%, a avut loc in iulie.



Nici o scumpire la Petrom fara consultarea ministerului

Petrom va consulta Ministerul Economiei si Comertului inainte de a efectua eventuale modificari la preturile de distributie a carburantilor. Efectele majorarilor la nivel mondial isi vor face resimtite prezenta pe piata romaneasca dupa o perioada de minim doua saptamani. "Fluctuatiile mari de preturi la nivel international nu vor mai fi resimtite imediat in Romania, ci dupa o perioada mai mare de doua saptamani. Situatia inregistrata anterior (in care Petrom a majorat preturile in sens ascendent in urma volatilitatii internationale a tarifelor la petrol) nu va mai avea loc. Majorarile de preturi trebuie sa fie discutate si cu Ministerul Economiei, iar Petrom va prezenta documente justificative privind luarea unor astfel de masuri", a declarat Seres. Aceasta decizie a fost luata in urma discutiilor purtate cu reprezentanti ai conducerii Petrom, ai grupului austriac OMV, actionarul majoritar in cadrul Petrom, dar si cu oficialii ministerului. De altfel, compania a anuntat ca va reduce de astazi preturile benzinelor comercializate in statiile proprii cu pana la trei bani pe litru, o modificare similara fiind operata si in cazul motorinei Super Euro Diesel. Astfel, pretul unui litru de ECO Premium va fi de 3,52 lei, in timp ce un litru de Premium fara plumb va costa 3,49 lei. Sortimentul Top Premium 99+ va fi comercializat la o valoare de pana la 3,82 lei pe litru, iar motorina Super Euro Diesel va ajunge la 3,30 lei.



Daewoo, privatizata prin selectie de oferte

Compania Daewoo Craiova va fi privatizata prin selectie de oferte din partea investitorilor strategici, dupa ce statul roman va prelua luna viitoare pachetul majoritar de actiuni. "Pentru vanzarea pachetului de actiuni va fi selectie de oferte. Speram ca procesul sa dureze cat mai putin, iar procedurile vor fi cele aplicabile la proiectele de privatizare", a declarat ministrul economiei si comertului, Codrut Seres. El nu a dorit sa mentioneze investitorii cu care autoritatile discuta pe tema preluarii Daewoo Craiova, afirmand ca astfel ar fi afectate negocierile. "Orice discutie anterioara ar frana preluarea acestui pachet. Trebuie sa ne asiguram ca datoriile creditorilor sau ale unor terti vor fi preluate de partea coreeana, nu de catre statul roman", a conchis Seres. Vicepremierul George Copos declara recent ca printre companiile interesate sa preia fabrica de automobile de la Craiova se numara grupurile americane Ford si General Motors.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO