Eveniment

550 de euro, salariul mediu in constructii

17.07.2008, 19:31 40

Salariul mediu din constructii va ajunge la 450 de euro pana la sfarsitul anului, urmand ca anul viitor sa urce pana la 500 - 550 de euro, estimeaza reprezentantii Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).
"Este foarte probabil ca la sfarsitul acestui an salariul mediu net al unui muncitor din constructii sa ajunga la 450 de euro si sunt sanse ridicate ca in 2009, salariul mediu net lunar din constructii sa ajunga la 500-550 de euro", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO. In luna mai, salariul mediu net al angajatilor din constructii a fost de 1.054 de lei (292 de euro), potrivit datelor Institutului National de Statistica. "Companiile angajatoare cu care am discutat par sa inteleaga ca nu isi vor mai putea pastra oamenii daca nu le vor oferi salarii competitive", spune Plosceanu.
Fluctuatia ridicata si deficitul de personal sunt problemele majore din constructii, o piata care va creste anul acesta cu 31-32%, sub estimarile initiale de 35%, din cauza turbulentelor economice globale, apreciaza Plosceanu. Totusi, deficitul de personal din constructii s-ar putea diminua in urmatoarea perioada, pe fondul intoarcerii muncitorilor romani care lucreaza in Spania, tara care se confrunta deja cu o criza in sectorul imobiliar.
"Am informatii ca foarte multi romani care lucreaza in constructii in Spania si-au pierdut locul de munca. In contextul in care crizia imobiliara spaniola se va accentua, cred ca romanii de acolo vor reveni in tara, chiar pe salarii mai mici", spune Plosceanu. Presedintele ARACO mentioneaza ca un muncitor calificat care lucreaza in constructii in Spania are un salariu lunar net de 1.200 - 1.300 de euro.
"Multi ar fi dispusi sa revina in tara pe un salariu de 800-900, pentru ca nivelul costului vietii din Romania este mai scazut decat in Spania", mai spune Plosceanu.
Caderea pietei imobiliare spaniole determina si alte state europene in care lucreaza un numar semnificativ de romani, cum ar fi Franta, sa ia masuri pentru prevenirea aparitiei unor probleme economice. "Preturile la imobiliare nu au avut de suferit. Totusi, ritmul de crestere al pietei constructiilor a scazut in acest an, de la 7% in 2007 la 1% in 2008. Pentru evitarea unor probleme viitoare la nivel economic, se cauta metode prin care sa se stopeze cresterea salariilor din sistemul public", a declarat Daniel Tardy, presedintele Federatiei Industriei Europene a Constructiilor. In tarile europene cu economii mai dezvoltate, cum ar fi Spania, Italia sau Franta, salariul mediu net din constructii variaza intre 1.000 si 1.500 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO