Eveniment

85% din laptele micilor producatori, neconform UE

04.04.2007, 18:49 18

Aproape 85% din laptele obtinut de micii producatori pe piata interna nu corespunde standardelor europene, a declarat Marian Avram, presedintele Asociatiei Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Sanatatea Alimentelor (ANSVSA). Avram si-a inaintat saptamana trecuta demisia detinuta la ANSVSA si, potrivit unor surse din piata, ar putea fi inlocuit de Mircea Cherches, consilier pe probleme de agricultura al premierului Calin Popescu Tariceanu.
"In aceasta perioada se face o evaluare a tuturor unitatilor. Ne-am angajat in fata UE ca vom face o reevaluare din punct de vedere sanitar-veterinar a tuturor unitatilor care doresc sa comercializeze produse pe piata interna europeana si de asemenea vom stabili daca indeplinesc sau nu toate criteriile igienico-sanitare", a declarat Marian Avram.
In urma acestor controale, mai multor producatori le-a fost ridicat dreptul de a comercializa in spatiul UE.
"Este vorba de unitati care au declarat ca vor prelucra pe linii separate, pe una, lapte care nu corespunde standardelor europene, dar este conform standardelor romanesti, iar pe alta, lapte conform standardelor europene, fara germeni si poluanti. Nu s-au indeplinit aceste obligatii si, de aceea, aceste unitati ori se inchid, ori trec in lista unitatilor in perioada de tranzitie pana in 2009", a explicat Avram.
Printre producatorii de produse lactate carora le-a fost refuzat dreptul de comercializare in UE se numara si companiile Covalact si Tyrom din judetul Covasna. Ioan Balan, directorul general al Covalact, a declarat ca in urma acestei restrictii producatorii vor fi nevoiti sa importe materie prima pentru a se putea conforma cerintelor UE. "Anul acesta, 10% din capacitatea totala de productie a Covalact vor fi importuri de materie prima", a spus el.
Reprezentantii Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL) au trimis luni premierului Calin Popescu Tariceanu o scrisoare deschisa in care solicita verificarea activitatii ANSVSA, reclamand ca aceasta "hartuieste" firmele de profil, prin impunerea unor reguli nejustificate. "Nu este adevarat. Noi nu avem astfel de semnale", a comentat in replica presedintele ANSVSA.
In total, din cele 14.941 de unitati de productie ale industriei alimentare, doar 1.008 indeplinesc in acest moment standardele europene, adica mai putin de 7%; 3.183 au fost inchise, iar 10.750 au fost acceptate, urmand sa isi imbunatateasca productia.

Demisie de la sefia ANSVSA
Marian Avram, care si-a inaintat demisia la mijlocul saptamanii trecute, va fi inlocuit, cel mai probabil, de Mircea Cherches, consilier pe probleme de agricultura al premierului Calin Popescu Tariceanu, sau de Victor Roates, vicepresedinte al ANSVSA. "Ca si presedinte al ANSVSA aveam rangul de secretar de stat si fac parte din Partidul Democrat (PD), iar demisia am depus-o la sediul PD, ca si ceilalti secretari de stat", a afirmat Avram. El a continuat spunand ca regreta ca a fost nevoit sa paraseasca functia, pentru ca a initiat proiecte foarte bune. Marian Avram se va intalni cu noul presedinte, caruia ii va prezenta o lista cu prioritati si urgente in domeniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO