Eveniment

A doua centrala nucleara va fi pe Somes

22.10.2009, 23:16 83

A doua centrala nucleara a Romaniei va fi construita inapropierea raului Somes, in prezent fiind evaluate patru locatii,potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax.

Discutiile despre realizarea celei de-a doua centrale nuclearaau fost realuate in 2007, in mandatul lui Calin Popescu -Tariceanu, desi planurile pentru aceasta investitia dateaza incadin fostul regim comunist.

Initial, potrivit declaratiilor oficiale, erau analizate circa100 de locatii, din care majoritatea erau in Transilvania inbazinele raurilor Olt, Mures si Somes. Totodata, au mai fostanalizate locatii din Moldova, dar si din Dobrogea.

In luna mai a acestui an, ministrul economiei Adriean Videanu, aprecizat ca viitoare centrala nucleara va fi amplasata cu sigurantain Transilvania din motive care tin de echilibrarea sistemuluienergetic. De exemplu, in Dobrogea sunt deja foarte multe proiecteenergetice aflate in curs de dezvoltare, atat pe partea nucleara,cat si pe segmentul eolian, ceea ce face ca zona sa fie practicinchisa pe viitoarele mari proiecte energetice.

Tot potrivit declaratiilor oficiale, deja mai multi investitoris-au aratat interesati de realizarea acestui proiect. Totodata,

s-a mai precizat ca deja un investitor si-a conditionatparticiparea la acest proiect de obtinerea unei anumiteparticipatii, infomatie neconfirmata pana acum de niciun grupstrain prezent pe piata energetica locala.

In Romania, functioneaza deocamdata doar doua reactoare nucleareamplasate la centrala de la Cernavoda. Circa 18% din toata energiaconsumata pe plan local vine de la cele doua reactoare nucleare. Inprezent, sase investitori straini lucreaza impreuna cu statul romanpentru construirea a inca doua reactoare nucleare tot la centralade la Cernavoda. Proiectul este evaluat la circa 4 miliarde de eurosi presupune punerea in functiune pana in 2015-2016 a doua unitatide cate 720 de MW fiecare.

Din compania de proiect care va realiza reactoarele 3 si 4 alecentralei de la Cernavoda se numara Nuclearelectrica, companie caredetine 51% din proiect, CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE Power(Germania), GDF SUEZ (grup franco-belgian), care au fiecare cate9,15% din proiect, si Iberdrola (Spania) sI ArcelorMittal Romania,cu cate 6,2% fiecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO