Eveniment

A şasea zi de proteste în Bucureşti şi în ţară. Record de protestatari în Piaţa Victoriei: Aproximativ 200.000 de manifestanţi strigă în stradă. Numărul protestatarilor din mai multe oraşe ale ţării s-a dublat. Transmisiune LIVE

A şasea zi de proteste în Bucureşti şi în ţară....

Autor: Dana Stanila

05.02.2017, 17:30 2752

Aproximativ 200.000 de persoane protestează, al ora transmiterii ştirii, în Piaţa Victoriei din Capitală. Deşi cabinetul Grindeanu a abrogat ordonanţa 13, oamenii au ieşit în stradă, unii cerând demisia Executivului.

În Piaţa Victoriei din Capitală s-au strâns oameni încă de dimineaţa, primii care au ajuns acolo fiind studenţii care au plecat sâmbătă seara de la Cluj. Ulterior, în faţa Guvernului au venit sute de adulţi însoţiţi de copii. În jurul orei 18.00 protestatarii s-au înmulţit, oameni manifestând chiar dacă Guvernul a anunţat abrogarea ordonanţei de urgenţă 13.

Traficul în zonă este blocat.

 

În paralel, în faţa Palatului Cotroceni s-au strâns peste o mie de manifestanţii care au mesaje de susţinere a Guvernului.
 

Numărul protestatarilor din mai multe oraşe ale ţării s-a dublat, pe parcursul serii, la Sibiu şi la Timişoara fiind în stradă 35.000 de oameni. La Craiova numărul protestatarilor a depăşit trei mii, în condiţiile în care la începutul manifestaţiilor era de doar o mie. 

Sibiu

Coloana de protestatari ocupă două dintre cele mai lungi bulevarde din Sibiu, circulaţia fiind blocată-

Organizatorii spun că în oraş sunt 35.000 de oameni, dar se aşteaptă la peste 40.000.

Acesta este cel mai mare protest din Sibiu de după Revoluţia din 1989.

Coloana de protestatari merge pe un traseu care trece şi prin faţa casei preşedintelui Klaus Iohannis.

 

Timişoara

La Timişoara, numărul manifestanţilor a ajuns la 35.000.

Primarul Nicolae Robu, prezent printre protestatari, a scris un "Apel către guvernanţi", în care întreabă reprezentanţii puterii "până unde merge detaşarea dv. de popor, incapacitatea de înţelegere a ceea ce vor cetăţenii acestei ţări, inclusiv unii din simpatizanţii dv.?!".

"Ei n-au fost revoltaţi numai de maniera în care aţi încercat să modificaţi legislaţia într-un domeniu atât de sensibil, ci şi de modificările înseşi pe care aţi vrut să le faceţi! Chiar nu vă e clar?! Da, se impun corecţii ale cadrului legal din ţara noastră, dar cu totul şi cu totul altele decât cele pe care vreţi voi să le faceţi şi într-o cu totul şi cu totul altă logică, în logica grijii pt. oamenii de bună credinţă şi nu în aceea a grijii pt. cei care comit fărădelegi! Deci, retrageţi şi proiectul de lege în care aţi transformat ordonanţa! Românii de astăzi au repulsie la ideea de furt -da, am ajuns s-o vedem şi pe asta şi, Doamne, ce tonic este!-, nu acceptă trecerea cu vederea a niciunui furt, nici de peste 200 000 lei, nici de sub 200 000 lei! Nici nici măcar de 1 leu! Nu vă e clar?!", a scris Robu.

 

Craiova

La Craiova, numărul protestatarilor a depăşit trei mii, în în condiţiile în care la începutul manifestaţiilor era de doar o mie. Oamenii au plecat într-un marş prin centrul oraşului.

 

Iaşi

La Iaşi, în centrul oraşului se află 20.000 de protestatari, care au blocat circulaţia. Protestatarii cer demisia Guvernului.

 

Constanţa

La Constanţa, peste 6.000 de oameni sunt în stradă, ei îndreptându-se către sediul PSD Constanţa.

 

UPDATE 20:30 Peste 150.000 de oameni se află la protestul din faţa Guvernului

UPDATE 20:10 În jur de 100.000 de români protestează în faţa Palatului Victoria

UPDATE 19:25 Incident la protestul din Piaţa Victoriei. 3 persoane, duse la poliţie. Sunt în jur de 40.000 oameni

 

Aproximativ zece mii de oameni sunt, la momentul transmiterii ştirii, în Piaţa Victoriei din Capitală. Este a şasea zi în care oamenii protestează. Guvernul a abrogată duminică ordonanţa de urgenţă privind modificarea codurilor penale.

În Piaţa Victoriei din Capitală s-au strâns oameni încă de dimineaţa, primii care au ajuns acolo fiind studenţii care au plecat sâmbătă seara de la Cluj. Ulterior, în faţa Guvernului au venit sute de adulţi însoţiţi de copii. În jurul orei 18.00 protestatarii s-au înmulţit, oameni manifestând chiar dacă Guvernul a anunţat abrogarea ordonanţei de urgenţă 13.

Traficul în zonă este blocat.

În paralel, în faţa Palatului Cotroceni s-au strâns peste o mie de manifestanţii care au mesaje de susţinere a Guvernului.

 

 

În jur de 700 de persoane sunt, la ora transmiterii ştirii, în faţa Palatului Cotroceni, participând la un miting de susţinere a Guvernului. Oamenii au blocat, parţial, traficul rutier în zonă. Jandarmii au intervenit pentru aplanarea mai multor conflicte.

"Pe Iohannis îl socotesc un trădător de ţară prin multe lucrui pe care le-a făcut. El e cel mai mare rău pentru România şi trebuie să plece. Îşi bate joc de noi. A dat foc ţării", susţine un protestar.

"Sunt atât de mult motive ca să protestăm împotriva lui Iohannis. În primul rând, a declanşat această anarhie în ţară, el care trebuia să cuvinte de conciliere ţi să discutăm dacă avem ceva de discutat . El a pus gaz de foc, a participat în mod inadmisibil, nepermis la o demonstraţie neautorizată şi prin asta s-a făczt vinovat de încălcarea constituţiei", spune un bărbat.

"Să îşi dea demisia pentru că nu ţine cu poporul . Dânsul face politică. Un preşedinte de ţară nu trebuie să facă politică. Trebuie să fie imparţial nu să scoată cimpalaci în stradă care nici nu au votat, nici nu au dreptul de vot, nici măcar nu sunt majori", susţine o femeie care participă la protest.

Oamenii scandează împotriva preşedintelui Klaus Iohannis şi au mesaje de susţinere a Guvernului.

Presa a relatat că PSD ar organiza o contramanifestaţie în faţa Palatului Cotroceni duminică la ora 15:00 însă liderul social-democrat Liviu Dragnea a infirmat această informaţie.

''Partidul Social Democrat nu organizează astăzi niciun miting sau manifestaţie publică. Mesajele de mobilizare apărute pe reţelele de socializare nu sunt din partea PSD'', a scris Liviu Dragnea pe contul său de Facebook.

Social-democraţi ca Lia Olguta Vasilescu, Codrin Ştefănescu sau Liviu Pleşoianu au militat pentru ca PSD să organizeze o contramanifestaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO