Eveniment

Academia Romana sustine renuntarea la proiectul Rosia Montana

20.07.2004, 00:00 18

Academia Romana sustine ca proiectul de exploatare aurifera de la Rosia Montana nu reprezinta o lucrare de interes public in folosul economiei nationale, care sa justifice efectele colaterale asociate cu acesta si, prin urmare, recomanda abandonarea sa.
La randul lor, reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation resping afirmatiile Academiei si spun ca datele institutiei sunt incorecte.
Potrivit Academiei, exploatarea proiectata pentru o perioada de 17 ani nu reprezinta o solutie de dezvoltare durabila, pe termen lung, problemele sociale si economice ale zonei ramanand nerezolvate sau agravandu-se dupa aceasta perioada.
Numarul locurilor de munca in perioada operationala a exploatarii (estimat la circa 300) este nesemnificativ in raport cu nevoile locale care ar cere o solutie de durata bazata pe resurse regenerabile.
De asemenea, "beneficiul economic al statului roman (rezultat din 2% din profit ca redevente de exploatare, impozitele pe salarii, alte venituri indirecte) evaluat de compania investitoare la circa 580 mil. $ pentru o perioada 17 ani este nesemnificativ in raport cu consecintele proiectului tinand cont ca valoarea aurului preconizat a se extrage depaseste 2 mld. $", sustine Academia.
"Academia reitereaza punctele de vedere exprimate in urma cu un an. In repetate randuri noi am invitat Academia Romana la un dialog intelectual onest, in care fiecare parte sa isi poata prezenta argumentele pro si contra, dar, din pacate, toate demersurile noastre in acest sens au fost refuzate. Foarte multe din afirmatiile facute de Academie sunt false si se bazeaza pe date incorecte. Sunt incorecte datele privind beneficiile pe care statul roman le va avea in urma exploatarii, avantajele directe fiind completate de avantaje indirecte rezultate din taxe, comenzi facute la firme din Romania etc.", a declarat Adrian Dascalu, purtatorul de cuvant al companiei Rosia Montana Gold Corporation.
La Rosia Montana, in Muntii Apuseni, se intentioneaza realizarea unei investitii de circa 500 mil. $ in sectorul minier pentru exploatarea celui mai mare zacamant auro-argintifer din Europa. In urma studiilor realizate in zona, specialistii au descoperit o rezerva de aproximativ 331 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, pe care Compania Rosia Montana Gold Corporation doreste sa o exploateze in decurs de 17 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO