Eveniment

Accidentul aviatic de la Braşov scoate la iveală legăturile strânse politice şi de business între România şi Israel

28.07.2010, 23:55 51

Prăbuşirea la începutul săptămânii a unui elicopter israelian peteritoriul României a scos la iveală atât legăturile diplomaticestrânse, dar mai puţin evidente dintre cele două state, cât şirelaţiile de business dintre cele două state, investitoriiisraelieni venind cu sute de milioane de euro în ultimii ani pepiaţa locală.

Accidentul aviatic a suscitat interesul canalelor de informaţiiatât din Israel, cât şi al marilor publicaţii internaţionale.Potrivit unui oficial din cadrul Ministerului israelian de Externe,citat de publicaţia online The Jerusalem Post, România împreună cuRepublica Cehă, Slovacia, Polonia, Ungaria şi Bulgaria se nu­mărăprintre cei mai "puternici prieteni" pe care Israelul i-a avut înUE şi pe continent.

"Prietenia se manifestă nu numai în disponibilitatea ţării de apermite forţelor aeriene să se antreneze pe teritoriul României,dar şi în susţinerea diplomatică pe care Bucureştiul o oferă lanivelul instituţiilor europene şi în forumurile internaţionale.Atunci când nu există un consens în cadrul UE în ceea ce nepriveşte, România ne ţine partea întotdeauna", scrie publicaţia,fără a preciza numele sursei citate.

Bazele relaţiilor diplomatice dintre România şi Israel au fostpuse în 1948, iar actualul ministru de externe al Israelului,Avigdor Lieberman, care a vizitat România în aprilie, spune călegăturile sunt "speciale şi puternice". Potrivit datelor existentepe site-ul Registrului Comerţului, israelienii au adus numai anultrecut 97,4 mil. euro în România.

Cele mai mari investiţii israeliene pe piaţa locală sunt înimobiliare, Africa Israel deţinând cel mai scump mall din România,Cotroceni Park, un proiect de 300 mil. euro. Israelienii de laAdama sunt primul dezvoltator imobiliar stră­in care a construitpeste 1.000 de apartamente în România, în timp ce GTC a dezvoltatdouă dintre primele clădiri de birouri, America House şi EuropeHouse, dar a dezvoltat şi turnurile City Gate din Piaţa Presei. Oaltă companie de origine israeliană, Plaza Center, este im­pli­catăîn proiectul Dâmboviţa Center de pe platforma Casa Radio.

Israelienii au fost atraşi şi de sectorul asigurărilor, unde auinvestit în două firme, Clal şi Omniasig. Anul trecut grupul Clal aieşit însă din acţionariatul companiei de asigurări din România, lanumai doi ani de la intrarea pe piaţă, deoarece nu au mai dispus defonduri să continue dezvoltarea. Israelienii de la TBIH au ieşitînsă şi din acţionariatul Omniasig vânzând către Vienna InsuranceGroup.

Investitorii israelieni au investit zeci de milioane de euro înindustria lactatelor, în care grupul Tnuva, unul dintre principaliijucători, a finalizat o investiţie de 55 mil. euro într-o fabricăde lactate şi o fermă în urmă cu trei ani. Tot în aceastăindustrie, israelienii sunt prezenţi şi prin intermediul MüllerDairy România, firmă înfiinţată printr-un joint-venture cuproducătorul german cu acelaşi nume.

Grupul farmaceutic Teva, cel mai mare producător de medicamentegenerice din lume, se află pe piaţa locală pe locul 27 în topulcelor mai mari jucători din industria farma din România, cu afaceride peste 16 milioane de euro în 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO