Eveniment

Achizitii si fuziuni de peste 650 mil. euro de la inceputul anului

23.12.2004, 00:00 15

Valoarea achizitiilor si fuziunilor realizate in Romania in 11 luni de la inceputul acestui an se ridica la 717 mil. $ (aproximativ 651 mil. euro), cu 28,7% mai mult decat nivelul inregistrat pe ansamblul anului trecut, potrivit datelor furnizate de compania de servicii profesionale KPMG. Datele nu includ veniturile obtinute din privatizari.
"Ca urmare a trendului crescator al economiei romanesti, piata de fuziuni si achizitii a crescut semnificativ in 2004 si se afla in perioada de crestere accentuata ce va continua in urmatorii ani", a spus Herve Richard, Financial Advisory Services Partner in cadrul KPMG Romania.
El a adaugat ca aceasta evolutie a fost determinata de mai multi factori care se suprapun si care sunt influentati de cresterea economica si de perspectivele aderarii la Uniunea Europeana.
"Atingerea maturitatii companiilor infiintate sau privatizate in anii '90, creeaza premisele vanzarii acestora catre companii regionale si internationale in tranzactii de 20 - 50 mil. euro, cum sunt cele din sectoarele financiar - bancar, metalurgic si al proprietatilor industriale. Simultan, numerosi oameni de afaceri romani iau in considerare ideea vanzarii unor parti din afacerile pe care le-au pornit de la zero, pentru sume de 5 - 10 mil. euro, fie catre fonduri de investitii, fie catre companii locale sau regionale", a mai spus Richard. El a precizat ca investitorii din Austria, Grecia, Ungaria, Cehia si Rusia raman cei care urmaresc indeaproape tranzactiile din Romania.
Potrivit KPMG, in primele 11 luni ale anului cele mai mari tranzactii au fost realizate in domeniul telecomunicatiilor - 477 mil. $ (circa 406 mil. euro) si in industria alimentara, textila si a mobilei, cu 75,6 mil. $ (69 mil. euro). Pe locurile urmatoare se situeaza domeniul finante si asigurari, cu tranzactii de 58,6 mil. $ (aproximativ 53 mil. euro), sectorul imobiliar si cel al transporturilor si logisticii, cu cate 24 de mil. $ (22 mil. euro).
Daca anul trecut unul dintre cele mai active sectoare a fost cel al comertului, cu tranzactii de 121 mil. $ (107 mil. euro), anul acesta, pana la finele lunii noiembrie, nu a fost inregistrata nici o tranzactie pe aceasta piata. La fel stau lucrurile si in ceea ce priveste sectorul media, informatii si software (cu tranzactii de 24 mil. $ anul trecut), precum si in domeniul cazare si agrement (2 mil. $ in 2003).
Datele KPMG arata ca la nivel mondial valoarea tranzactiilor incheiate pentru primele 11 luni din 2004 este 1.536 mld. $, in crestere cu 47% fata de datele inregistrate in perioada comparabila din 2003. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO