Eveniment

Achizitiile publice incep sa se mute online; 3,6 mld. euro ar putea fi rulati prin site-ul e-licitatie.ro in 2008

Achizitiile publice incep sa se mute online; 3,6 mld. euro ar putea fi rulati prin site-ul e-licitatie.ro in 2008

Click pentru imaginea marita

10.03.2008, 19:33 153

Astfel, prin site-ul e-licitatie.ro, care opereaza la nivel national Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), s-ar putea rula circa 3,6 mld. euro, in conditiile in care piata achizitiilor publice locale reprezinta 15% din Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei, estimat de catre Comisia Nationala de Prognoza la aproximativ 120 mld. euro anul acesta.
Aceasta ar reprezenta un salt de 103 ori peste nivelul de 35 mil. euro inregistrat anul trecut. In 2007, companiile nu aveau insa obligatia de a realiza un anume procent din achizitii pe internet.
Reprezentantii Agentiei pentru Serviciile Societatii Informationale (ASSI) din cadrul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) apreciaza ca valoarea achizitiilor publice va creste in urmatorii ani, avand in vedere ca partile implicate vor avea acces si la fonduri structurale europene.
Hotararea de modificare a Normelor de aplicare a Ordonantei 34/2006 a fost adoptata de catre Guvern saptamana trecuta si publicata in Monitorul Oficial.
Conform reprezentantilor ASSI, adoptarea Hotararii de Guvern s-a realizat in vederea indeplinirii angajamentului Romaniei asumat prin Declaratia de la Manchester din 24 noiembrie 2005, in care ministrii responsabili pentru politicile de e-guvernare din statele membre ale Uniunii Europene si cele candidate si-au stabilit drept obiectiv ca pana in anul 2010 cel putin 50% din totalul achizitiilor publice comunitare sa se realizeze utilizand mijloacele electronice.
"In functie de evolutia din acesti primi ani, procentul ar putea creste. Acest lucru reprezinta insa un act de vointa politica si in prezent nu putem cunoaste care vor fi prioritatile dupa 2010", au declarat pentru ZF reprezentantii ASSI, adaugand ca, din punct de vedere tehnic, nu exista impedimente majore pentru desfasurarea procedurilor de achizitii publice exclusiv online.
Agentia pentru Serviciile Societatii Informationale este institutia publica care opereaza la nivel national Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), disponibil pe site-ul e-licitatie.ro. Initiat de catre Guvernul Romaniei, portalul a fost lansat pe 4 martie 2002 si a costat 4,5 mil. euro.
Platforma informatica a fost dezvoltata si implementata de catre un consortiu format din UTI Systems, Hewlett-Packard Romania, Microsoft Romania si producatorul de aplicatii pentru mediul de afaceri TotalSoft.
e-licitatie.ro vizeaza simplificarea si eficientizarea procedurilor de realizare a achizitiilor publice atat pentru furnizori (ofertanti), cat si pentru cumparatori (autoritati contractante; oricare organism al statului - autoritate sau institutie publica - care actioneaza la nivel central, regional sau local).
Incepand cu 1 ianuarie 2007, toate autoritatile au obligatia de a-si publica anunturile privind achizitiile publice prin sistemul e-licitatie.ro, insa acestea nu sunt nevoite sa isi desfasoare si licitatiile in sine online.
Conform reprezentantilor ASSI, de la inceputul anului 2007 pana la sfarsitul saptamanii trecute s-au inscris 9.591 de autoritati contractante si 9.800 de ofertanti pe site-ul e-licitatie.ro.
Acestia au publicat in sistem peste 63.000 de anunturi, iar numarul invitatiilor la cererile de oferta publicate a depasit 118.000.
"In conditiile dezvoltarii sectorului IT&C, se remarca o tendinta de crestere a utilizarii mijloacelor electronice pentru desfasurarea procedurilor de achizitii publice. Companiile sunt interesate de achizitiile realizate de catre institutiile publice, dar doresc sa puna la dispozitie si propriile produse in catalogul virtual existent pe e-licitatie.ro", au precizat reprezentantii ASSI, adaugand: "Dincolo de caracterul sau explicit european, aceasta hotarare aduce multiple avantaje interne, precum dezvoltarea comertului electronic, cresterea transparentei si reducerea costurilor actului de guvernare".
Dintre autoritatile contractante inscrise in sistem, majoritatea sunt spitale sau institutii medicale.
Se gasesc, de asemenea, primarii, consilii judetene, institutii de invatamant sau de divertisment, precum si Compania Nationala de Cai Ferate (CFR), care a efectuat achizitii online de 466.000 de lei (peste 125.000 de euro) in ultimele 14 luni. Este de remarcat faptul ca primele zece autoritati contractante, a caror suma cumulata depaseste 41 mil. lei (11,1 mil. euro), nu sunt din Bucuresti.
Situatia este similara in ceea ce priveste topul primilor cinci agenti economici. Se poate observa insa prezenta unor importanti integratori de sisteme si aplicatii IT, cum ar fi Net Consulting, Siveco Romania, UTI Systems sau IBM Romania.
Sunt prezenti si operatorii telecom Orange Romania si Romtelecom, grupul de companii IT Asesoft, precum si distribuitorii CG & GC IT Bucuresti, Eta2U Timisoara si K Tech Electronics (Ultra Pro). Exista, de asemenea, firme care ofera servicii de nisa - solutii de tip videoconferinta (Avitech) sau de management si arhivare de documente (Xerox Romania).


Cum functioneaza

Pentru a initia o cerere de oferta prin mijloace electronice, autoritatea contractanta trebuie sa publice pe site-ul e-licitatie.ro o invitatie de participare, alaturi de criteriile de calificare de care trebuie sa tina cont ofertantii.

Dupa expirarea termenului, autoritatea contractanta evalueaza electronic ofertele operatorilor economici si publica anuntul de atribuire al castigatorului.

Ofertantii au posibilitatea sa publice pe site-ul
e-licitatie.ro catalogul de produse sau servicii pe care le ofera.

Autoritatile contractante platesc un comision de 50 de lei in cazul unei proceduri de cerere de oferta, aplicata integral prin utilizarea mijloacelor electronice, respectiv de 5 lei in cazul achizitionarii de produse/servicii pe baza cataloagelor electronice.

Operator economici platescun tarif de participare de 15 lei pentru orice tip de procedura, respectiv de 2 lei pentru fiecare element introdus in catalogul virtual. Orice operator economic inregistrat dispune de un numar lunar de 20 de participari gratuite si de 50 de pozitii in catalogul virtual cu o valabilitate de doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO