Eveniment

Actionarii asiguratorilor au adus 300 mil. euro „bani proaspeti” in piata

Actionarii asiguratorilor au adus 300 mil. euro „bani proaspeti” in piata
01.03.2010, 23:09 23

Actionarii asiguratorilor au realizat anul trecut injectii decapital in valoare de 300-350 mil. euro pentru a-si sprijiniafacerile, miza in aceasta piata fiind uriasa, avand in vederepotentialul de crestere asteptat dupa revenirea economiei.

Capitalul social al asiguratorilor se apropie astfel de 1 mld.euro, reprezentand aproape o treime din capitalul social total dinsistemul bancar, de 3,3 mld. euro (noiembrie 2009). In ultimaperioada companiile de asigurari au fost tinta multor criticireferitoare la pretul in continua crestere al asigurarilor RCA(raspundere civila auto obligatorie), polite care le aduc cel maimult business, dar si cele mai mari pierderi, alaturi deasigurarile Casco. Tarifele la RCA vor creste insa in continuare,deoarece pe cresterea preturilor mizeaza actionarii asiguratorilorpentru a-si recupera sutele de milioane de euro investite.

"Asigurarile sunt o piata cu potential mare, intr-o tara cu 22de milioane de locuitori nu ai cum sa nu fii prezent. Asiguratoriivor sa fie in piata si sa aiba firme stabile, din acest motivinvestesc mult", afirma Bogdan Andriescu, presedintele UNSICAR(asociatia profesionala a brokerilor de asigurari).

In ultimii ani, actionarii firmelor de asigurari au adus inmedie circa 150 mil. euro pe an sub forma de majorari de capital,bani utilizati pentru acoperirea pierderilor si dezvoltareaafacerilor, iar anul trecut injectiile de capital s-au ridicat la300-350 mil. euro, afirma surse dintr-o companie de asigurari detop. Pentru a face o comparatie, actionarii din sistemul bancar aurealizat injectii de capital de 500 mil. euro anul trecut, din care325 mil. euro au mers in capitalul social.

"Anul trecut, 16 companii de asigurari au efectuat majorari decapital, in scopul dezvoltarii activitatii. Aportul actionariloracestor asiguratori a avut o valoare totala ce a depasit 536 demilioane de lei, adica de peste 127 mil. euro. Aceasta suma nuinclude infuziile de capital realizate de Groupama pentrudefinitivarea procesului de fuziune dintre SC Groupama, fosta BTAsigurari, si Asiban", a declarat Angela Toncescu, presedinteleComisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Grupul francez Groupama este cel mai mare investitor dinasigurari, care a cheltuit in ultimii ani 450 mil. euro pentruachizitia Asiban, BT Asigurari si OTP Garancia si a investit masivin fuziunea acestora si in acoperirea pierderilor. Anul trecut celemai multe majorari de capital din piata asigurarilor au fostutilizate pentru echilibrarea marjei de solvabilitate, cel maiimportant indicator al stabilitatii unei companii de asigurari,care arata capacitatea companiei de a face fata obligatiilor fatade terti, adica de a plati despagubirile.

Chiar daca multi asiguratori sunt pe pierdere din cauzapolitelor auto, actionarii continua sa vina cu bani de acasa inasteptarea unor vremuri mai profitabile.

Piata a scazut pentru prima data

Piata asigurarilor a inregistrat pentru prima data in 2009 oscadere a primelor brute subscrise, de 1,1%, pana la 8,83 mld. lei(2,09 mld. euro). Scaderea a fost cauzata de asigurarile de viata,care s-au redus cu 13%, in timp ce segmentul asigurarilor generalea urcat usor, cu 2%. Astfel, primele brute subscrise din asigurarigenerale au fost de 7,21 mld. lei (1,71 mld. euro), iar cele dinasigurari de viata de 1,62 mld. lei (385 mil. euro), potrivitdatelor CSA. Aceasta este prima scadere a pietei asigurarilor, dupacresteri de peste 20% in anii anteriori.

"Sectorul asigurarilor de viata a resimtit cel mai acut crizafinanciara, avand in vedere cresterea somajului si scadereaveniturilor consumatorilor de produse de asigurari. Unul dintrefactorii care au avut o influenta importanta asupra acestui sectora fost cel psihologic, pentru ca teama si incertitudinea cu privirela siguranta financiara a consumatorilor au dus, in prima parte aanului trecut, atat la cresterea numarului de rezilieri si derascumparari de contracte, cat si la amanarea intentiei decumparare a unei polite de asigurari", spune seful CSA.

Romanii au incasat anul trecut 420 mil. lei (100 de mil. euro)din rascumparari de asigurari de viata, dublu fata de 2008. Multepersoane si-au reziliat politele inainte de termen din nevoie delichiditati, deoarece au ramas fara loc de munca sau le-au fostreduse salariile.

Cat priveste politele auto, pe acest segment asiguratorii auinregistrat prime brute subscrise de 5,56 mld. lei (1,3 mld. lei).Fata de 2008, asigurarile Casco si RCA (raspundere civila autoobligatorie) au urcat cu 3%.

Despagubirile platite anul trecut de companiile de asigurarigenerale si de viata au fost de 5,86 mld. lei (1,39 mld. euro), cu26% peste nivelul din anul anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO