Eveniment

Actionarii francezi ai WTC vor sa preia creante de 60 mil. dolari

24.05.2004, 00:00 24

Grupurile franceze Bouygues si Debarth, doi dintre principalii actionari ai societatii World Trade Center (WTC) Bucuresti, sunt interesate sa preia creante in valoare de aproximativ 60 milioane de dolari detinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) la WTC.
"Operatiunea va fi realizata dupa ce vom incerca sa recuperam, in procedura de urgenta, o parte a crentelor, in valoare totala de 78 milioane dolari, prin valorificarea unor active ale WTC: Satul Francez si Clubul Francez. Pentru aceste active vom incasa, estimez, 16 milioane de dolari", a declarat presedintele AVAS, Mircea Ursache.
El a precizat ca finantarea proiectului grupurilor Bouygues si Debarth ar urma sa fie asigurata dintr-un credit acordat de BRD -Groupe Societe Generale si Credit Lyonnais. Vanzarea Satului si a Clubului Francez ar putea fi finalizata in iulie-august.
Potrivit lui Ursache, care detine si functia de presedinte al Consiliului de Administratie al WTC, de achizitionarea unitatilor locative din Satul Francez din Bucuresti este interesata Primaria Capitalei.
In 1995, WTC Bucuresti a atras credite, cu garantia Ministerului roman al Finantelor, de la Credit Lyonnais si Societe Generale, in valoare de 609 milioane de franci francezi, suma la care se adauga dobanzile si comisioanele aferente imprumuturilor.
Potrivit lui Ursache, creditele au fost rambursate integral.
WTC a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 546 miliarde de lei, valoare apropiata de cea din 2002. Pierderile raportate de companie au scazut de la 755 miliarde lei in 2002 la 217 miliarde lei, anul trecut.
"De la preluarea WTC (martie 2002 - n.r.), am redus toate capitolele de cheltuieli si am reusit sa facem o economie la plati de 1,1 milioane de dolari pe an, in sume consolidate", a spus Ursache.
WTC Bucuresti a fost infiintat in 1994, ca societate mixta, in care partea romana detinea 55% din actiuni, restul fiind in proprietatea partii franceze. Cele mai mari pachete de actiuni sunt detinute de AVAS, Bouygues si Debarth, fiecare controland cate 20% din capital.
Manageriatul complexului este asigurat de lantul hotelier Accor, care detine 5% din actiuni. Pachete de aproximativ 5% din actiuni mai detin Tarom SA, SIF Muntenia, Camera de Comert si Industrie, Consiliul Municipiului Bucuresti, Exfor SA Institutul Carpati.
Grupul Bouygues este una dintre cele mai importante companii de constructii din lume si a realizat in Bucuresti WTC si Hotelul Sofitel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO