Eveniment

Administratorul firmei din Blaj care ar fi vândut carne de cal etichetată ca vită, cercetat penal

Administratorul firmei din Blaj care ar fi vândut carne...

Autor: Pacala Dana, Dan Lungu

22.02.2013, 11:23 474

Şeful Poliţiei Judeţene Alba, chestorul Nicolae Căbulea, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, că administratorul societăţii din Blaj care ar fi vândut carne de cal etichetată drept vită este cercetat penal pentru înşelăciune cu privire la calitatea mărfurilor, faptă pentru care riscă o pedeapsă de până la şapte ani de închisoare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Căbulea a spus că pe numele administratorului societăţii a fost întocmit un dosar penal care este înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Blaj.

El a afirmat că în acest caz încă se aşteaptă rezultatul analizelor de laborator asupra probelor prelevate din carnea găsită la firma din Blaj, care au fost trimise la un laborator specializat din Bucureşti.

Întrebat dacă mai sunt cercetate şi alte persoane în acest caz, Căbulea a răspuns că nu poate confirma acest lucru în momentul de faţă, pe motiv că ancheta este în curs.

La rândul său, prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că rezultatele analizelor de laborator vor fi primite cel mai probabil sâmbătă, precizând că în funcţie de acestea vor fi dispuse sancţiuni pentru societatea din Blaj.

El a spus că în urma controalelor coordonate de ANSVSA au fost descoperite în Bucureşti pachete de trei-cinci, până la 12 kilograme de carne etichetată ca vită, dar care era de cal.

Feneşer a afirmat că, în urma verificărilor, s-a ajuns la societatea din Blaj care a distribuit această carne.

Potrivit acestuia, se presupune că, în total, aproximativ 300 de kilograme de carne etichetată ca vită, dar pentru care există suspiciuni că ar fi de cal, au ajuns pe piaţă, această cantitate fiind dedusă în urma analizei evidenţelor contabile ale firmei.

El a explicat că firma din Blaj s-a aprovizionat cu aproximativ o mie de kilograme de carne, iar în prezent circa 700 de kilograme de carne au fost descoperite în depozitele acesteia.

Carnea de cal etichetată drept "vrăbioară de vită" a fost descoperită recent în depozitul din judeţul Ilfov al firmei Ara Meat Center de către inspectorii ANSVSA, care au stabilit că aceasta provine de la un depozit frigorific din Alba şi au dispus retragerea produselor care au fost distribuite către comercianţi.

O parte din carnea de cal etichetată drept carne de vită a fost trimisă de la depozitul din judeţul Ilfov la şapte restaurante şi unităţi de tip fast-food, produsele nemaifiind găsite la aceste unităţi întrucât au fost achiziţionate cantităţi mici, de trei-patru kilograme.

Directorul firmei care deţine depozitul din Ilfov, Georgios Ladopoulos, a spus că nu a ştiut nimic despre natura cărnii pe care a livrat-o şi care era etichetată drept "vrăbioară de vită".

Ladopoulus a explicat că a avut pe stoc 212 kilograme de vrăbioară, provenite de la firma Ady Salve din Blaj, dintre care o parte a fost livrată către şapte restaurante şi unităţi de tip fast-food.

El a adăugat că, în acest moment, în depozit există pe stoc încă aproximativ 300 de kilograme de carne provenită de la societatea Ady Salve, etichetată drept "antricot şi pulpă de vită".

Totodată, preşedintele ANSVSA, Mihai Ţurcanu, a spus că au fost sesizate Poliţia Ilfov şi Poliţia Alba, pentru a se verifica de unde provine carnea, existând posibilitatea ca aceasta să fi fost adusă ilegal în unitatea de depozitare.

Prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, a declarat, joi, că reprezentanţii firmei Ady Salve Blaj care ar fi distribuit carne de cal etichetată ca fiind de vită riscă până la şapte ani de închisoare dacă se va dovedi acest lucru.

"Inspectorii DSVSA au făcut un control la societatea Ady Salve Blaj, unde s-a constatat existenţa unei cantităţi de peste 600 kilograme de carne de vită de opt sortimente. În urma verificărilor au fost prelevate probe de la aceste cantităţi. S-a luat măsura sechestrului acestei cantităţi pe perioada verificărilor şi până la momentul în care vor sosi rezultatele de la institutul abilitat", a spus Feneşer.

El a precizat că firma Ady Salve Blaj a cumpărat diferite cantităţi de carne de la Bucureşti, Botoşani şi Braşov. Carnea achiziţionată era sub formă de pachete mai mari, de vracuri, iar pe acestea era trecută o singură etichetă.

"Ei, în momentul în care au cumpărat, ştiau că nu au voie să o vândă decât angro. Au vândut-o, se pare, en-detail. Legea nu este permisivă, pentru că stipulează ca fiecare pachet de carne să fie etichetat separat. Ei au fabricat nişte etichete, au lipit pe pungile de carne, după care au înstrăinat-o. Se pare că la Bucureşti au fost descoperite câteva pachete cu provenienţă Blaj în care nu era carne de vită, era carne de cal", a mai spus Feneşer.

DSVSA Alba a confiscat întreaga cantitate de carne găsită în depozitele societăţii, peste 757 de kilograme, urmând să decidă ce va face cu aceasta după ce va primi buletinele cu rezultatele analizelor.

La jumătatea lunii ianuarie, autorităţile irlandeze au depistat carne de cal în produse congelate care ar fi trebuit să conţină vită, comercializate în Marea Britanie şi Irlanda. Furnizorul cărnii pentru aceste produse, compania franceză Spanghero, a indicat că a luat carnea din două abatoare din România - Doly Com din Botoşani şi CarmOlimp din Braşov.

Verificările desfăşurate de autorităţile Române au arătat că, din cele două abatoare, care produc carne de cal pentru export, produsul a plecat etichetat corect. Totodată, ancheta din Franţa a relevat că societatea Spanghero se face vinovată de schimbarea etichetelor.

Între timp, a fost descoperită carne de cal în produse ce trebuiau să conţină vită, conform etichetării, în întreaga Europă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO