Eveniment

Administratorul Republica demisioneaza in fata sindicalistilor, nu si la APAPS

07.01.2004, 00:00 38



Pentru a doua zi consecutiv, cateva sute de muncitori ai societatii Republica din Bucuresti, s-au adunat ieri in curtea fabricii, cerand noi negocieri, in cursul carora sa fie gasite solutii pentru plata drepturilor banesti restante.



Administratorul special Mihai Balea a iesit in fata muncitorilor care i-au cerut din nou sa rezolve problema salariilor. El le-a spus protestatarilor ca nu are alte solutii decat cele discutate deja cu sindicalistii si ca, mai departe, problema trebuie rezolvata de APAPS.



Nemultumiti, oamenii i-au cerut administratorului sa-si dea demisia, ceea ce s-a si intamplat. Balea si-a scris demisia, fara a o motiva, iar o copie a acestei declaratii a ramas la liderul sindicatului Malaxa din uzina, Constantin Dobre.



Cateva ore mai tarziu insa, biroul de presa al Autoritatii pentru Privatizare, proprietarul Republica, anunta ca Balea nu si-a prezentat demisia, el fiind asteptat la sediul Autoritatii pentru continuarea discutiilor referitoare la situatia societatii.



Dupa ce administratorul special Mihai Balea a parasit cladirea fabricii, in huiduielile protestatarilor, liderul sindical Constantin Dobre si directorul tehnic al uzinei, Florin tigaran, au luat iar in discutie, cu muncitorii, modalitatile prin care acestia sa-si primeasca banii, fara a se ajunge insa la un consens.



Potrivit conducerii APAPS, o solutie viabila pentru obtinerea banilor necesari platii salariilor restante ar fi si vanzarea unor active ale societatii, printre care doua camine de nefamilisti.



In opinia liderilor de sindicat, aceasta varianta nu este viabila, intrucat acele camine de nefamilisti sunt locuite tot de catre muncitori de la Republica, iar acestia nu au banii pe a-si cumpara locuintele. In 12 ianuarie, sindicalistii de la Republica vor deschide un al doilea proces pentru recuperarea salariilor restante. Ei vor solicita in instanta banii pentru perioada aprilie 2003 - decembrie 2003, drepturi banesti care totalizeaza 26 de miliarde de lei, a precizat Constantin Dobre.



Totodata, muncitorii vor cere punerea sub sechestru a stocurilor de marfa si a bunurilor fabricii. In opinia lui Dobre, punerea sub sechestru este necesara pentru ca societatea se afla in faza de administrare speciala si nu se poate trece la executare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO