Eveniment

Afaceri cu banii altora. Dar ai cui?

06.06.2003, 00:00 48



Banii ne intereseaza pe toti, banii altora cel putin la fel de mult, a declarat Radu Catalin Mardare, prefectul judetului Bacau in cadrul seminarului "Bacau - Afaceri cu banii altora: Cum sa gasim cei mai ieftini bani de pe piata", organizat de "Ziarul Financiar" si sponsorizat de ING Bank. Oamenilor de afaceri din capitala financiara a Moldovei asa cum a numit-o viceprimarul ei, Benea Dragos Adrian, le-au fost prezentate trei modalitati de finantare: cea clasica prin credit bancar, cea oferita de fondurile de investitii si, nu in ultimul rand, cea oferita de Uniunea Europeana.



"Exista bani disponibili si banii altora sunt mai ieftini decat ai dumneavostra. Pentru a putea sa iei acesti bani trebuie sa ai o afacere profitabila, sa ai solvabilitate, lichiditate, un flux de numerar pozitiv si datorii limitate. Punem aceasta ultima conditie pentru ca nici unei banci nu ii convine sa puna bani alaturi de o datorie catre stat deoarece acesta este primul care se indestuleaza in cazul unui faliment", a declarat Misu Negritoiu, director general adjunct ING Bank Romania.



Interactivitatea seminarului si-a facut prezenta si la Bacau unde unul dintre cei mai prolifici oameni de afaceri din judet, Dumitru Raducanu, presedintele Pambac, s-a lasat in voia unui atac catre sistemul bancar romanesc: "Vand la 2.000 de magazine, am 35.000 de contracte. Mie imi vin banii dupa 30 de zile si nu reusesc sa gasesc o banca ce poate intelege acest fenomen". Raducanu s-a mai plans de faptul ca de foarte multe ori banii bancilor sunt foarte scumpi pentru el in ciuda faptului ca nu este strain de profitabilitate si de performante.



Misu Negritoiu a explicat ca foarte putine societati comerciale romanesti pot sa se imprumute la costuri mai mici decat riscul de tara al Romaniei.



Ladislau Randjak, country manager Global Finance, a oferit oamenilor de afaceri bacauani cea de-a doua alternativa de finantare: fondurile de investitii. "O alternativa pentru ceea ce se numeste finantare pe credit este finantarea capitalului. Noi participam in faza de inceput a afacerii cand riscul este extrem de mare, defapt cand e vorba mai mult de o idee decat de o afacere, si ne regtragem dupa cinci ani. Inca de la inceput dorim sa stim cum o sa ne despartim.Spre deosebire de banci unde 80-90% dinj proiectele vizionate primesc finantare la noi doar 1-2% din ce vizionam primesc bani", a afirmat Randjak.



Pana in acest moment Global Finance a investit 40 de milioane de dolari in noua proiecte din Romania si are aproximativ 120 de milioane de dolari in doua fonduri active. Cu o mica problema: "In ultimii doi ani nici noi dar nici un alt fond de investitii nu a facut nici o investitie in Romania cu o singura exceptie. Acesta este un semnal ca ceva nu e in ordine in economia romaneasca iar faptul ca economia merge inainte are ceva fals", a spus Randjak.



Ultima sectiune - cea a banilor veniti de la UE - a fost asteptata cu mare interes de catre participanti, poate si pentru ca multi asociaza aceste fonduri cu gratuitatea. Ca nu este asa a demonstrat-o prezentarea facuta de Anca Curigut, reprezentantul UE, care s-a axat pe finantarea pentru IMM si pe conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o societate comerciala pentru a intra in posesia banilor comunitari.



Punctul de i a fost pus de Gabriela Baicu, senior manager la Ernst&Young, care le-a spus participantilor ca un credit luat de la o banca are avantajul ca bancherul nu se implica atat de mult in conducerea companiei dar pacatuieste la costuri care sunt ridicate si la conditiile de acordare. Tot Baicu a afirmat ca fondurile de la UE au un risc redus insa ajungi greu la ele si ca fondurile de investitii iti confera o libertate mai mare in luarea deciziilor si au un cost moderat. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO