Eveniment

Afacerile din retail au scăzut în primul semestru cu circa 6%

Afacerile din retail au scăzut în primul semestru cu circa 6%

Foto Silviu Matei

04.08.2011, 00:03 300

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţiaautovehiculelor şi motocicletelor, a crescut în iunie faţă de maicu 1,1% ca serie brută, dar ajustată la numărul de zile lucrătoareşi sezonalitate s-a diminuat cu 1,2%.

La şase luni ambii indica­tori au fost în scădere, cu 5,8%,respectiv 6,2%.

Evoluţia faţă de luna mai a fost determinată de creşterileînregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentruautovehicule în maga­zine specializate (+1,9%), la vânzările deproduse alimen­tare, băuturi şi tutun (+0,9%) şi la vânzările deproduse ne­alimentare (Ă0,7%), se arată într-un comunicat alInstitu­tului Naţional de Statistică (INS).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi desezonalitate, afacerile s-au redus din cauza scăderii înregistratela vânzările de produse nealimentare (-1,7%).

Faţă de iunie 2010 cifra de afaceri din comerţ a scăzut ca seriebrută cu 9,4%, după declinul vânzărilor de produse alimentare,băuturi şi tutun (-11,6%), produse nealimentare (-10,1%) şicomerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule înmagazine specializate (-4,7%). Ca serie ajustată scăderea a fost de8,3%.

În primul semestru indicatorul serie brută a avut un declin de5,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ca urmare a scăderiivânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-9,7%),comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule înmagazine specializate (-4,2%) şi a vânzărilor de produsenealimentare (-3,4%), arată datele INS.

Ajustate în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi desezonalitate, afacerile au scăzut cu 6,2%, după reducereavânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-9,6%), acomerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule înmagazine specializate (-5,1%) şi a vânzărilor de produsenealimentare (-3,4%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO