Eveniment

Agentia de Cadastru pregateste un index imobiliar

Agentia de Cadastru pregateste un index imobiliar

Click pentru imaginea marita

17.04.2008, 20:22 40

Proiectul de monitorizare a pietei imobiliare presupune culegerea de informatii de la toate institutiile implicate in tranzactii, banci, notari publici, municipalitate si Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, si calcularea unui indice de crestere in functie de tranzactiile realizate intr-o anumita zona.
In prima faza, ANCPI a demarat un proiect pilot la Buzau care se va incheia in primele luni ale anului viitor. "Am inceput la Buzau pentru ca avem infrastructura informatica necesara. Am separat orasul in cartiere si am colectat date de la autoritati. Am intampinat insa unele dificultati pentru ca nu intotdeauna numele strazilor corespund", a spus Robert Tatu, director general ANCPI.
Proiectul pilot se desfasoara in parteneriat cu Agentia de Cadastru, Publicitate Imobiliara si Cartografie din Olanda si este finantat de catre Olanda cu 325.000 de euro.
"Nu putem estima cat va costa proiectul atunci cand va fi extins in toata tara", a mai spus Tatu. El a adaugat ca sunt necesare si anumite modificari legislative care sa le permita notarilor sa faca anumite date publice.
Dupa introducerea datelor in sistem orice consumator va avea acces la o platforma electronica unde prin introducerea locatiei unui imobil ii va putea afla pretul de piata, conform ultimelor tranzactii facute in acea zona. Totodata, vor putea fi accesate si preturile ultimelor tranzactii.
Scopul acestui proiect este reducerea speculatiilor pe piata de profil. "De multe ori, un apratament care este dat spre vanzare la 150.000 de euro se vinde la 100.000 de euro sau chiar mai putin", a spus Karel Welter, directorul cadastrului din Olanda.
Si Institutul National de Statistica (INS) a spus ca va realiza primul index imobilar in trimestrul trei al acestui an, proiectul de lege fiind in prezent in lucru. Pentru realizarea acestui index reprezentantii INS urmaresc colectarea datelor de la notari. Practic, fiecare stat din UE raporteaza date referitoare la preturile apartamentelor la Banca Central Europeana (BCE), care din 2001 obtine un indicator al preturilor proprietatilor rezidentiale pentru zona Euro.
Recent si Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a spus ca are in plan o intalnire cu reprezentantii notarilor pentru a discuta despre datele statistice furnizate de acestia privind piata imobiliara. Isarescu a precizat ca aceste date ajung si in afara tarii si ca trebuie sa reflecte realitatea.
Oficialii Cadastrului nu s-au intalnit cu reprezentantii INS pentru a colabora pentru realizarea acestui index.
"In Olanda, agentia de Cadastru furnizeaza datele Institutului National de Statistica", a mai spus Welter. In momentul de fata nu exista niciun index imobiliar oficial al preturilor apartamentelor. In aceste conditii, Ziarul Financiar a construit un index imobiliar pe baza datelor din publicatia Anuntul Telefonic, care descrie pretul afisat la vanzare al apartamentelor de trei camere din Bucuresti. ZF Index imobiliar arata ca apartamentele din Bucuresti s-au scumpit in 2007 cu 50%, in timp ce in prima parte a acestui an au stagnat.
Piata imobiliara a intrat si in vizorul Consiliului Concurentei, care va efectua o analiza pentru cunoasterea pietei imobiliare. Scopul acestei analize este corectarea eventualelor disfunctionalitati de natura anticoncurentiala.
Potrivit estimarilor, bunurile imobiliare reprezinta intre jumatate si doua treimi din averea totala a majoritatii economiilor europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO