Eveniment

ALB: Leasingul imobiliar va mai lua 4% din piata

27.11.2007, 19:29 13

Ponderea leasingului imobiliar in totalul pietei de profil din Romania va creste anul viitor cu patru puncte procentuale la 12%, ca urmare a mentinerii ritmului de dezvoltare al pietei imobiliare, potrivit datelor Asociatiei de Leasing si Servicii Fianciare Nebancare (ALB).
"Daca se mentine ritmul de anul trecut, care arata o crestere a ponderii de la 5% in 2006 la 8% in 2007, atunci valoarea contractelor de leasing imobiliar va ajunge la 12% in totalul contractelor care vor fi incheiate anul viitor. Principalele motive ale acestei evolutii sunt cresterea increderii in societatile de leasing care sunt reglementate acum de Banca Nationala, precum si cresterea cererii, pe fondul mentinerii unui ritm sustinut al pietei imobiliare", a declarat luni secretarul general al ALB, Adriana Ahciarliu, la a doua editie a Romania Construct Forum.
In ceea ce priveste piata de leasing, reprezentantul ALB a precizat ca valoarea contractelor de leasing va creste in acest an cu circa 32%, la 4,3 miliarde de euro, mentinand astfel previziunile lansate la inceputul anului. Anul trecut piata de leasing a inregistrat un avans de peste 60%, ajungand la 3,26 miliarde de euro.
Cu toate acestea nivelul leasingului din Romania este redus fata de cel din tarile europene.
"Piata de leasing din Romania reprezinta 2% din totalul leasingului din Europa. Credem insa ca aceasta pondere va creste avand in vedere ca Romania face parte din zona Europei Centrale si de Est, unde se inregistreaza cea mai mare crestere din Europa. Aceasta zona reprezinta 30% din piata de leasing din Europa", a precizat Ahciarliu.
In primele sase luni ale anului, valoarea bunurilor finantate de societatile de leasing s-a ridicat la 2,17 miliarde de euro, in crestere cu 46% fata de intervalul similar din 2006, potrivit ALB si Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR).
Circa 71% din totalul finantarilor, respectiv 1,473 miliarde de euro, au vizat domeniul transporturilor, in timp ce 22% (454 de milioane de euro) au reprezentat fonduri pentru echipamente cu scop industrial si 7% (149 de milioane de euro) sectorul imobiliar.
In ceea ce priveste sectorul transporturilor, autoturismele au detinut o cota de piata de 54%, vehiculele comerciale grele - 24% si vehiculele comerciale usoare - 19%.
Totodata, 66% din contractele de leasing pentru echipamente au fost incheiate in domeniul constructiilor, urmat de sectorul industrial - 20%, echipamente medicale - 7%, echipamente IT si software - 4% si utilaje agricole - 3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO