Eveniment

Alegerea de catre Guvern a sapte orase care sa ajunga Bucurestiul este pusa in discutie de celelalte orase mari

Alegerea de catre Guvern a sapte orase care sa ajunga Bucurestiul este pusa in discutie de celelalte orase mari

Click pentru imaginea marita

07.08.2008, 21:33 15

Decizia Guvernului de-a selectiona sapte orase pentru a le impulsiona dezvoltarea ca sa ajunga la acelasi nivel cu Capitala in urmatorii 5-7 ani este pusa in discutii de Consiliul Judetean Arad.
Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Arad, Nicolae Iotcu (PDL), a acuzat Guvernul de subminarea economiilor oraselor de marime medie, dar cu o puternica dinamica economica, prin crearea celor sapte poli de dezvoltare, potrivit Mediafax.
Cele sapte orase care au fost declarate poli nationali sunt Constanta, Timisoara, Ploiesti, Craiova, Cluj-Napoca, Brasov si Iasi, orase in care se vor orienta cu prioritate investitiile din programele cu finantare comunitara si nationala, in baza unui Proiect de hotarare de guvern, elaborat de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.
Investitiile efectuate prin programele cu finantare comunitara vor fi directionate cu prioritate in aria acestor mari orase din cele 7 regiuni de dezvoltare, excluzand zona Bucuresti-Ilfov, pentru a permite accesarea in totalitate a fondurilor UE si micsorarea diferentei dintre Capitala si restul tarii. Anul trecut, Bucurestiul a avut un PIB/capita de 12.000 de euro, fata de 2.800-7.000 de euro in celelalte orase mari.
Nicolae Iotcu a spus ca economia Aradului va fi puternic prejudiciata daca Timisoara, oras aflat la o distanta de numai 50 de kilometri de municipiul Arad, va fi declarat pol de dezvoltare economica.
"Aradul, unul dintre cele mai dinamice orase din tara, cu rezultate economice peste ale Timisoarei, va fi marginalizat, va pierde investitii importante si finantari de proiecte. Acest proiect guvernamental este total gresit, va favoriza sapte orase, in detrimentul celorlalte. Practic, in regiunea de dezvoltare de vest, Timisoara va fi favorizata si va absorbi majoritatea fondurilor pentru proiecte. Ca presedinte de judet, cer anularea acestui proiect", a declarat Iotcu, citat de Mediafax.
Presedintele CJ Arad a criticat si modul de selectare a "polilor de dezvoltare", spunand ca nu s-a tinut cont de realitatile economice ale momentului. "In ultimii ani, Aradul a avut o crestere economica fulminanta, cu mult peste a Timisoarei. Aradul este pe locul doi dupa Bucuresti la indicele de crestere a PIB, iar Timisoara abia pe sapte. In topul celor mai dinamice orase, Aradul este plasat pe locul patru, Timisoara abia pe noua. Daca PIB a fost un criteriu, atunci Aradul trebuia avantajat si ales ca viitor pol de dezvoltare", a mai spus Iotcu.
Adrian Moraru, director adjunct al Institutului de Politici Publice, un organism neguvernamental specializat in domeniul alocarii banilor publici, a spus ca decizia aceasta este corecta, ca rezultatul va fi vizibil in urmatorii ani si ca orasele care nu au fost desemnate "poli nationali" nu sunt defavorizate in realitate. "Cei care vor ramane aparent pe dinafara nu vor fi dezavantajati in realitate. Din cele opt regiuni de dezvoltare au fost alesi ca "poli nationali" cele mai puternice orase. Alegerea a fost una fireasca. Desi in aparenta pare o politica de ajutorare a celor puternici care ii va defavoriza pe cei mai putin dezvoltati, in realitate cresterea oraselor spre care se vor indrepta investitiile va radia spre zonele din apropiere", a declarat pentru ZF Adrian Moraru. El a mai spus ca daca surplusul bugetar ar fi fost impartit la toate cele 41 de municipii de resedinta, banii nu ar fi fost suficienti pentru un salt vizibil in calitatea infrastructurii sau in evolutia altor indicatori. De exemplu, dezvoltarea Bucurestiulu are efecte vizibile asupra intregii regiuni Ilfov.
"Este adevarat insa ca de cand s-au format regiunile de dezvoltare discrepantele intre judete s-au accentuat. Politicile prin care s-a urmarit reducerea acestor discrepante nu au fost eficiente pana acum, dar prin crearea de poli se incearca chiar reducerea acestor probleme", a precizat el.
El a mai adaugat ca exista sansa sa apara discutii ale unor politicieni frustrati la nivelul consiliilor judetene legate de acest. "Cred ca aceasta discutie ar fi trebuit sa aiba loc in timpul campaniilor electorale pentru ca populatia sa inteleaga faptul ca aceste orase au fost alese in urma unor politici corecte. Asa s-ar fi evitat situatia in care unii politicieni vin sa ii intoarca pe ceilalti impotriva oraselor alese pentru orientarea investitiilor", a mentionat el.
Moraru apreciaza ca orasele desemnate "poli nationali" vor deveni pe termen lung contributori pentru celelalte orase mai putin dezvoltate. "Pentru moment trebuie sa le lasam sa faca un salt vizibil ca dezvoltare. Municipiul Bucuresti este deja un pol national de crestere cu suficiente resurse si care radiaza deja asupra Ilfovului", a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO