Eveniment

Alegeri cruciale in Polonia: Proeuropeanul Donald Tusk, fostul preşedinte al Consiliului European, se opune naţionaliştilor lui Jaroslaw Kaczynsk, care vor sa continue izolarea Polonia. Ce vor vota polonezii

Alegeri cruciale in Polonia: Proeuropeanul Donald Tusk,...
15.10.2023, 13:46 132

Naţionaliştii aflaţi la putere în Polonia vor să respingă provocarea opoziţiei proeuropene în cadrul alegerilor care se anunţă a fi cele mai importante de când ţara s-a eliberat de comunism în 1989, scrie FT.  

Votul parlamentar de duminică opune Lege şi Justiţie, condusă de Jaroslaw Kaczynski, şi Platforma Civică, condusă de fostul preşedinte al Consiliului European Donald Tusk. Chiar dacă partidele nu vor obţine o majoritate, ambele au posibilitatea de a forma un guvern cu parteneri de coaliţie.

Un al treilea mandat consecutiv pentru Lege şi Justiţie ar consolida controlul partidului asupra celei mai mari economii din Europa de Est şi ar extinde izolarea Poloniei în cadrul Uniunii Europene ca un obstacol în calea politicilor, de la migraţie la climă. În cazul în care Tusk ar avea suficientă susţinere pentru o majoritate, ar însemna să readucă Polonia în rândul UE. 

Naţionaliştii lui Kaczynski au jucat în favoarea bazei rurale şi puternic catolice a partidului: a invidiat migraţia, avortul şi liberalismul. Liderul partidului a vizat o listă din ce în ce mai mare de inamici, inclusiv elitele urbane, activiştii LGBTQ, instituţiile UE şi - cu amintirile celui de-al Doilea Război Mondial mereu prezente - Germania. Ţinta nr. 1 a fost Tusk, care a fost acuzat atât de faptul că este prea confortabil cu Moscova, cât şi că primeşte ordine de la Berlin.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO