Eveniment

Ambasada SUA: Legea farmaciei este restrictiva

05.12.2005, 19:52 15

Prevederile proiectului Legii farmaciei contine masuri restrictive, care ar genera "constrangeri arbitrare" asupra lanturilor de farmacii si ar limita in mod artificial concurenta in domeniul farmaceutic, sustin oficialii Ambasadei SUA in Romania.

Referindu-se la acest proiect initiat de Ministerul Sanatatii, Ambasada considera ca Guvernul "nu ar trebui sa adopte o legislatie care ar limita, in mod artificial, concurenta in domeniul farmaceutic", pentru ca masurile "restrictive" din actul normativ ar avea drept rezultat "constrangeri arbitrare" asupra retelelor de farmacii si nu ar aduce o imbunatatire a calitatii serviciilor de ingrijire sau a accesului la consumatori. "In forma sub care este propusa, aceasta lege reprezinta un pas inapoi", sustine Ambasada.

In schimb, misiunea diplomatica americana apreciaza ca "lanturile de farmacii au adus imbunatatiri in ceea ce priveste serviciile pentru clientii din Romania, sustinand concurenta, in loc sa o restrictioneze".

Proiectul Legii farmaciei a fost criticat si de seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, care a declarat, conform BBC, ca actul normativ s-ar indeparta de modelul european, singura regula obligatorie in UE fiind ca medicamentele sa fie vandute de farmacisti autorizati.

Proiectul de lege prevede existenta a doar patru farmacii apartinand unor retele la un numar de populatie de 400.000 de locuitori. Daca numarul de farmacii dintr-o retea depaseste proportia mentionata de lege, acestea se vor cesiona sau se vor inchide. In consecinta, in cazul unor orase cu pana la 400.000 de locuitori, doar patru companii cu retele de farmacii vor putea fi autorizate, fiecare cu cel mult o unitate. Pe piata romaneasca sunt prezente aproximativ 4.500 de farmacii, cele mai importante retele fiind Sensiblu, parte a grupului A&D Pharma, Help Net, Catena, apartinand grupului de firme Fildas, Remedio - Montero si Farmaciile Dona - ale companiei Siepcofar. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO