Eveniment

Ambasadoarea Chinei: Participanţii la forumul ECE-China din Bucureşti, de patru ori mai mulţi decât la Varşovia

Huo Yuzhen, ambasadoarea Chinei în România: Pe viitor, dacă s-ar mai construi alte reactoare nucleare, atunci s-ar putea folosi tehnologie chinezească. Foto Andreea Alexandru

Huo Yuzhen, ambasadoarea Chinei în România: Pe viitor, dacă s-ar mai construi alte reactoare nucleare, atunci s-ar putea folosi tehnologie chinezească. Foto Andreea Alexandru

Autor: Radu Bostan

02.12.2013, 20:16 406

Un număr de 1.200 de oameni de afaceri au participat la cea de-a treia ediţie a Forumului Economic Europa Centrală şi de Est - China, organizat la Bucureşti săptămâna trecută, a declarat pentru ZF Huo Yuzhen, ambasa­doarea Chinei în România.

„Participarea la forum a fost de patru ori mai mare decât la forumul Europa Centrală şi de Est - China din Varşovia, de anul trecut“, a spus ambasadoarea.

Ea a mai spus că în perioada următoare se vor implementa toate acordurile încheiate între România şi China cu prilejul forumului, care prevăd investiţii chineze în valoare de cel puţin 4,6 miliarde de euro în România.

„Domnul premier Li Keqiang a spus să nu punem capac acestei sume. Deoarece ceremonia de semnare a documentelor a durat doar 15 minute, s-au ales contractele cele mai mari. Pe baza discuţiilor, se vor implementa pas cu pas şi alte proiecte mai mici“, a arătat ambasadoarea. Cea mai mare valoare revine proiectului de extindere a centralei nucleare de la Cernavodă, în vederea căruia conducerea Nuclearelectrica şi preşedintele companiei China General Nuclear Power Corporation au semnat o scrisoare de intenţie.

Ambasadoarea a precizat că încă se ne­gociază detaliile contractului, precum contri­buţia părţii chineze la proiect şi modul de împărţire a acţiunilor în compania care va realiza investiţia. Ea a subliniat că partea chineză nu va furniza reactoarele nucleare, întrucât cele două unităţi în funcţiune la Cernavodă folosesc tehnologie canadiană, CANDU, iar unităţile noi ar trebui să utilizeze aceeaşi tehnologie.

De altfel, reprezentanţii companiei cana­diane Candu Energy au anunţat imediat după semnarea scrisorii de intenţie că sunt pregătiţi să livreze reactoarele 3 şi 4 pentru Cernavodă, în colaborare cu China.

„Pe viitor, dacă s-ar mai construi alte reactoare nucleare, atunci s-ar putea folosi tehnologie chineză“, a mai spus ambasadoarea Chinei.

În afară de proiectul de la Cernavodă, România şi China au mai semnat săptămâna trecută acorduri de intenţie privind realizarea unor investiţii în termocentrale noi, într-o hidrocentrală uriaşă de pompaj, investiţie care depăşeşte un miliard de euro.

Singurul proiect energetic dezvoltat de o companie română privată pentru care un acord a fost semnat săptămâna trecută este cel pentru construcţia unui parc eolian în judeţul Vaslui. Ming Yang Wind Power Group, un producător chinez de turbine eoliene, va livra 100 de unităţi pentru un proiect eolian dezvoltat de o firmă controlată de omul de afaceri român Bobby Păunescu.

„La contractul pe eolian se va da drumul anul acesta sau la începutul anului viitor“, a mai spus ambasadoarea.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO