Eveniment

AmCham: Codul fiscal trebuie modificat

23.02.2007, 19:05 15

Codul Fiscal trebuie sa fie modificat prin implementarea unor prevederi deja adoptate in majoritatea statelor UE, intrucat unele principii intra in contradictie cu continutul legii si conceptul de cota unica, a declarat Dan Schwartz, membru al Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham).
El a dat ca exemplu principiul echitatii, care stabileste o impozitare progresiva, in acord cu nivelul veniturilor, ceea ce nu corespunde cu sistemul cotei unice, introdus din 2005.
"Codul fiscal romanesc, desi modernizat, este un amestec de legislatie europeana, pe componenta de impozite indirecte, si de prevederi romanesti, in ceea ce priveste impozitele directe, unde au fost pastrate reglementari cu caracter desuet si destul de dificil de aplicat in noul context european", a spus Schwartz, care lucreaza la firma de audit si consultanta fiscala Scot & Company Consulting. O sugestie de modificare vizeaza eliminarea dublei impozitari. Schwartz a mentionat in acest sens taxarea dividendelor, dar si a profitului, cu 16%.
"Antreprenorul este impozitat mai mult decat un salariat in Romania", a spus Schwartz. El a precizat ca la nivelul UE exista discutii in ceea ce priveste armonizarea legislativa privind impozitarea companiilor, astfel incat sa existe o baza de taxare consolidata in UE. "Cred ca intr-un an, cel mult doi, vor fi finalizate aceste discutii si se vor concretiza, pentru inceput, in principii care trebuie aplicate de toate statele membre. Ulterior, este posibil sa apara si o directiva, asa cum este in sfera impozitelor indirecte", a mai spus Schwartz.
La nivelul CE se urmareste si adecvarea principiilor fiscale cu cele contabile, corelarea acestora fiind de dorit sa se realizeze si in Romania, potrivit reprezentantului AmCham.
Pe de alta parte, Schwartz a mentionat ca, in Romania, contributiile sociale sunt reglementate in afara Codului fiscal, fiind considerate cu caracter nefiscal, in conditiile in care nu este luat in considerare principiul beneficierii.
"Exista o reticenta la nivel guvernamental in ceea ce priveste introducerea lor (contributiilor sociale - n.r.) in legislatia fiscala", a spus reprezentantul AmCham.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO