Eveniment

Amenda de 1,5 mil. euro pe piata produselor pentru dializa

11.03.2008, 20:36 20

Consiliul Concurentei (CC) a acordat cea de-a doua amenda in mai putin de o saptamana pe piata farmaceutica pentru o intelegere pe piata produselor si serviciilor pentru dializa.
Companiile Fresenius Medical Care Romania, Alsifcom Intermed si Opremi Medfarm au primit amenzi totale de
1,5 mil. euro. In urma investigatiei derulate, CC a constatat ca intre aceste companii "s-a incheiat o intelegere de tip cartel, avand ca obiect participarea, in mod concertat, cu oferte trucate la licitatia organizata de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate in anul 2003, in cadrul subprogramului national de nefrologie - dializa".
Reprezentantii companiilor resping aceste acuzatii. Fresenius Medical Care Romania va contesta decizia si va solicita suspendarea executarii deciziei de sanctionare precum si anularea acesteia.
"Am fost surprinsi de decizia Consiliului Concurentei, in conditiile in care am prezentat, pe tot parcursul cercetarii si audierii, o argumentatie solida si transparenta, bazata pe respectarea cadrului legal in vigoare", a declarat Alexandru Ciolan, director general al Fresenius Medical Care Romania. Compania a derulat anul trecut afaceri de peste 24 de milioane de euro.
Pe de alta parte, reprezentantii Alsifcom au precizat ca la acea licitatie au ofertat din greseala trei produse pentru care nu erau reprezentanti, dar ca greseala a fost remediata.
"Din punctul nostru de vedere Consiliul Concurentei nu a analizat suficient aceasta problema, iar noi nu intentionam sa platim amenda. Nu e normal sa fii amendat pentru o licitatie ce a avut loc in urma cu cinci ani. In plus, din punctul nostru de vedere, programul informatic al Ministerului Sanatatii avea o problema, deoarece nu ar fi trebuit sa permita unei companii sa introduca oferte de pret la produse pentru care nu a depus documenatie tehnica", a spus Viorica Ilies, fostul proprietar al companiei preluat de danezii de la Ferrosan.
Reprezentantii Opremi Medfarm nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.
Amenda anuntata ieri de CC survine la numai cateva zile dupa ce patru companii cu activitati pe piata insulinei au fost sanctionate cu peste 22 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO