Eveniment

ANAF: Peste 122.000 de companii au restante la bugetul de stat

ANAF: Peste 122.000 de companii au restante la bugetul de stat

Click pentru imaginea marita

07.04.2008, 18:32 92

Numarul restantierilor la bugetul de stat (aflati in procedura de executare silita) a crescut anul trecut cu 16%, pana la 122.606 firme, potrivit datelor furnizate pentru ZF de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
Situatia este asemanatoare si la celelalte bugete (pensii, sanatate si somaj), fiecare cu cresteri de peste 10% a numarului de restantieri anul trecut fata de 2006.
Desi numarul firmelor intrate in procedura de executare silita din cauza restantelor de plata la buget este de ordinul sutelor de mii, datoriile recuperate de la acestea sunt foarte reduse. Ca explicatie, Fiscul (ANAF) a precizat pentru ZF ca, pe langa situatiile in care arieratele sunt supuse unor legi speciale sau executarea silita a fost dispusa de instantele judecatoresti, recuperarea datoriilor este lenta din cauza faptului ca activele debitorilor sunt greu vandabile.
"Bunurile debitorilor supuse executarii silite nu prezinta intotdeauna interes, sunt greu vandabile, procedura valorificarii lor fiind de cele mai multe ori si foarte costisitoare", au precizat reprezentantii Fiscului.
Intrarea in faliment a unor datornici a fost si ea utilizata, insa mai putin.
"Totusi, organele fiscale au uzat si de parghia procedurii reorganizarii judiciare si a falimentului ca ultima masura, in vederea recuperarii creantelor detinute de acestea asupra agentilor economici rau platnici, in cazul carora masurile de executare silita nu au dat randamentul scontat sau a caror situatie economico-financiara deosebit de dificila a impus aceasta masura", a declarat aceeasi sursa.
Totusi, numarul falimentelor printre companiile de stat, cei mai mari datornici la bugetul public, a fost minim in ultimii ani. Unii restantieri care figureaza in registrele ANAF inca din anii 1990 sunt si acum in topul datornicilor.
Potrivit datelor publicate de ANAF, cei mai mari zece datornici din economie (catre toate componentele bugetului general consolidat) aveau la finele anului trecut restante totale de 1,27 miliarde de euro, cu 14% mai mici decat cele de la sfarsitul anului 2006.
Compania Nationala a Huilei Petrosani are arierate de 786 mil. euro, adica peste 60% din datoriile totale din top10.
In top, potrivit registrelor Fiscului, mai sunt prezente companii ca Remin, Societatea Nationala a Carbunelui, Moldomin, Termoelectrica si CFR Marfa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO