Eveniment

ANAF: Supraveghere video la mori

07.08.2007, 22:11 14

Fiscul (ANAF) a descoperit doar 70 de cazuri de evaziune si frauda fiscala, dupa ce a controlat 1.484 de companii din productia si comercializarea cerealelor, a produselor de morarit si panificatie, a declarat ieri seful Fiscului, Daniel Chitoiu.
Verificarile au inceput dupa o dispozitie data de Guvern miercurea trecuta, astfel ca inspectorii ANAF, ai Garzii Financiare si ai Directiei Antifrauda au controlat cele 1.484 de firme (dintr-un total de circa 10.000 de firme de panificatie) in cinci zile. Executivul a luat aceasta decizie dupa ce majoritatea producatorilor de paine au anuntat scumpiri.
"In peste 85% dintre societatile controlate am descoperit nereguli si deficiente", a precizat Chitoiu.
Doar 70 de cazuri au presupus evaziune sau frauda fiscala (care constituie infractiuni si care au fost inaintate organelor de cercetare penala), in restul pana la peste 1.260 de cazuri cu nereguli fiind vorba de abateri contraventionale. Pentru acestea din urma, Fiscul a aplicat amenzi de aproape un milion de euro (3,1 mil. lei).
Chitoiu a precizat ca Guvernul a cerut din partea Fiscului masuri legislative de contracarare a evaziunii in panificatie, masuri ce vor fi prezentate chiar astazi.
"Veriga slaba in cazurile cercetate se afla la mori si la unitatile de panificatie", a spus seful Fiscului. Din acest motiv, printre masurile pe care le va propune in Guvern va fi instalarea de sisteme de supraveghere video la mori si de sisteme de supraveghere cu GPS la toate mijloacele care transporta cereale, faina si produse de morarit si panificatie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO