Eveniment

Analiştii aşteaptă confirmarea recesiunii în trimestrul IV

Autor: Razvan Voican

13.02.2011, 23:57 23

Economia a rămas în recesiune în trimestrul al patrulea din2010, cu o scădere de 1% an la an, respectiv de 0,3% trimestru latrimestru, estimează analiştii BCR.

Principala cauză a prelungirii declinului PIB ar fi continuareascăderii consumului populaţiei, în condiţiile în care vânzările deretail au scă­zut cu peste 7% în decembrie. Şi ana­liştiiRaiffeisen consideră că scăderea chel­­tuielilor de consum alegospodăriilor a avut cea mai mare contribuţie negativă la PIB înultimul trimestru al anului trecut.

Totuşi, Raiffeisen mizează pe efecte pozitive din parteaproducţiei industriale, a reducerii deficitului extern şi acreşterii cheltuielilor guvernamentale, astfel încât "pariază" pe oscădere economică apropiată de zero. "Nu ar trebui exclusă completnici o rată de creştere uşor pozitivă." Mult mai pesimişti sunteconomiştii BERD, care anticipează o scădere de 1,8% an la an (ceamai proastă performanţă din regiune), respectiv de 0,5% trimestrula trimestru. Institutul Naţional de Statistică va publica mâineprimele estimări (semnal) privind evoluţia PIB în trimestrul alpatrulea din 2010. Pentru întreg anul 2010, estimările de scădere aPIB se învârt în jurul a 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO