Eveniment

Analistii: BNR a redevenit realista si pregateste noi restrictii monetare

Analistii: BNR a redevenit realista si pregateste noi restrictii monetare

Click pentru imaginea intreaga

08.02.2008, 19:06 18

Tinta de inflatie pe anul acesta este ratata, din moment ce inflatia va urca peste 8% in primul trimestru al anului, spun analistii consultati de ZF, dar Banca Nationala (BNR) va continua sa intareasca politica monetara, cu ochii pe tinta din 2009.
"Modificarea prognozei de inflatie demonstreaza o atitudine prudenta si realista a bancii centrale in acest moment, tinand cont de conjuncturile de pe pietele financiare internationale si puternicele presiuni inflationiste ce se vor materializa in urmatoarele luni, cu un varf al inflatiei de peste 8% la sfarsitul primului trimestru. Estimarile noastre pentru sfarsitul anului prevad o inflatie de 5,6% si un varf inflationist de 8,5% la sfarsitul lunii martie", comenteaza Georgiana Constantinescu, analist la Credit Europe Bank.
Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank, spune ca majorarea de catre BNR a prognozei de inflatie ar putea avea un efect de alimentare a anticipatiilor inflationiste. "Noi ne-am schimbat prognoza in urma cu doua luni de zile la 5,5% pentru luna decembrie si pastram aceasta prognoza chiar daca exista riscuri ca inflatia sa fie mai mare", a declarat analistul Raiffeisen. "Tinta poate fi atinsa doar cu un an agricol foarte bun si un curs de schimb considerabil mai apreciat fata de nivelul actual. Cred ca ne putem astepta la o continuare a intaririi politicii monetare, poate chiar cu o noua crestere de dobanda in urmatoarea sedinta de politica monetara a BNR", noteaza Dumitru.
"Nici limita superioara a tintei de inflatie nu se poate realiza in acest an", comenteaza Ella Kallai, economist-sef al Alpha Bank.
Un ton mai dur are Lucian-Liviu Albu, directorul Institutului de Prognoza Economica al Academiei: "Este surprinzator ca salturile inflatiei din iulie si august 2007 au continuat sa fie probabil considerate ca fiind abateri temporare, sezoniere. O analiza mai fina ar fi demonstrat ca nu era asa. Dupa saltul si mai important din septembrie anul trecut, era clar ca spirala inflationista fusese deja escaladata. Reactia, in mod surprinzator, s-a lasat cam mult asteptata", a declarat Albu.
Ciprian Dascalu, trader al Millennium Bank, vede inflatia la finele acestui an foarte aproape de prognoza BNR, adica la 6%.
"Transmisia politicii monetare asupra inflatiei este limitata si are intarzieri lungi si variabile, de aceea este necesara o coordonare a tuturor politicilor macroeconomice", afirma el, comentand discursul guvernatorului Mugur Isarescu, care a facut din nou apel la corelarea politicii fiscal-bugetare cu cea monetara.
"Discursul sugereaza disponibilitatea bancii centrale de a continua intarirea politicii monetare si folosirea tuturor instrumentelor pe care le are la dispozitie pentru a mentine ancorate asteptarile inflationiste si a cobori rata inflatiei spre tinta din anul 2009", a mai spus analistul Millennium Bank.
Florian Libocor, economist-sef al BRD-SocGen, spune ca "mesajul BNR este confuz, insa este de apreciat ca respecta tiparul initial". "Guvernatorul anunta modificarea prognozei pentru inflatia la final de an 2008 de la 4,3% la 5,9%, iar viceguvernatorul anunta ca la finalul primului trimestru BNR se asteapta la 8,3% inflatie, cu posibilitatea ca aceasta sa scada aproape de intervalul tinta de 2,8-4,8% la finalul aceluiasi an 2008", afirma Libocor.
El noteaza ca productivitatea din industrie nu este relevanta pentru productivitatea intregii economii: "Am avut prilejul sa auzim iar discutandu-se despre productivitatea muncii din industria prelucratoare ca reper de baza pentru a stabili corect nivelul de crestere a salariilor din intreaga economie. Nimic mai fals. Industria prelucratoare este o subramura a industriei romanesti, care ocupa mai putin de 25% din PIB si urmeaza un trend descrescator", mai spune economistul-sef al BRD.
"Ne asteptam ca in continuare BNR sa decida noi majorari ale dobanzii, intrucat dobanda reala ar ajunge la nivele neindeajuns de restrictive. Cu o inflatie de peste 8% in urmatoarele luni, o dobanda de 9% este insuficienta", este opinia Catalinei Constantinescu, analist al bancii ABN Amro.
Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, spune ca revenirea BNR asupra prognozei de inflatie "este o modificare realista", iar discursul guvernatorului Isarescu lasa loc "pentru o posibil noua intarire a politicii monetare".
Dragos Cabat, presedintele Asociatiei Analistilor Financiari, considera ca discursul de ieri al BNR prevesteste "mentinerea dobanzii de politica monetara probabil pana in iunie-iulie, sterilizarea agresiva a lichiditatii la dobanzi ridicate si posibila diversificare a rezervelor minime obligatorii pe valute si cresterea acesteia pe valutele exotice".

Investitorii straini cauta coerenta
Inasprirea tonului agentiilor de rating este normala, in contextul schimbarilor din planul economic international. "Climatul international s-a schimbat in ultima perioada si este normal ca agentiile de rating sa devina mai aspre. Raspunsul nostru este acela ca este nevoie de coerenta in comunicarea politicilor", a afirmat Isarescu. Pe de alta parte, seful BNR a subliniat schimbarea radicala a pozitiei analistilor externi, care acum vad presiuni importante pentru deprecierea leului, dupa ce in vara trecuta estimau ca moneda locala se poate intari. De asemenea, oficialul BNR a spus ca in aceasta perioada s-a obisnuit cu multe exagerari, precum aceea ca Romania s-ar afla in pragul unei crizei economice.
El a citat un raport publicat recent de o banca straina de investitii referitor la economia Romaniei si la faptul ca lucrurile vor scapa din mana. Seful bancii centrale a apreciat ca aceste mesaje reprezinta de fapt o taxare a lipsei de consistenta a mesajelor publice din partea autoritatilor romane.

Deficitul extern trebuie corectat

Deficitul de cont curent a ajuns la un nivel la care este absolut necesara o corectie, in conditiile in care se estimeaza ca ponderea in PIB va ajunge la 13%-14% in decembrie 2007.
Seful BNR a aratat ca, desi standardele internationale indica nivelul de 6% in PIB ca limita de la care cresterea deficitului de cont curent poate pune probleme, acestea nu se aplica neaparat si in cazul economiilor emergente, asa cum este cea romaneasca.
"Daca vrei sa vezi unde apare riscul trebuie sa raportezi deficitul cu intrarile de capitaluri stabile. De anul trecut, acoperirea a scazut. Ce ne spune asta? Ca suntem pe nisipuri miscatoare", a atentionat guvernatorul. Investitiile straine directe acopereau dupa primele 11 luni de anul trecut doar 43% din deficitul de cont curent acumulat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO