Eveniment

Analistii: BNR asteapta sa vada ce face guvernul inainte de a relaxa politica monetara

Analistii: BNR asteapta sa vada ce face guvernul inainte de a relaxa politica monetara
06.01.2009, 20:17 14

Totodata, hotararea arata si faptul ca banca centrala a preferat sa astepte semnale mai clare din partea Guvernului si un tablou complet privind evolutia economiei la finele anului trecut, o relaxare a politicii monetare fiind estimata de analisti incepand cu februarie.

BNR si-a reinnoit angajamentul ca va asigura o gestionare adecvata a lichiditatii din sistemul bancar prin utilizarea activa a operatiunilor de piata monetara.
Totodata sustine ca va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic global astfel incat "prin adecvarea instrumentelor sale sa asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preturilor si de stabilitate financiara, in contextul unui mix echilibrat de politici macroeconomice.
Inceputul ciclului de relaxare al politicii monetare a fost amanat, in conditiile in care inflatia ramane o problema, momentul operarii primei reduceri a dobanzii cheie de catre BNR fiind estimat de analisti pentru februarie sau chiar mai tarziu.
"Probabil ca BNR este ingrijorata cu privire la inflatie. Chiar daca in zona euro inflatia coboara, in Romania este altfel. In conditiile actuale este greu sa fie atinsa tinta de inflatie de 4,5%. Nu imposibil, ci foarte greu", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
El sustine ca situatia este foarte incerta, BNR avand nevoie de mai multe ancore de stabilitate, in special de la Guvern, de la care asteapta masuri concrete.
"Cred ca in februarie vom vedea sau o reducere a dobanzii, sau a rezervelor minime", apreciaza Anghel.
La randul ei, Catalina Constantinescu, senior economist la RBS Bank Romania, spune ca se astepta la mentinerea dobanzii cheie, o diminuare a acesteia fiind asteptata cel mai devreme in februarie. "Si asta datorita faptului ca dobanzile din piata sunt semnificativ mai ridicate decat dobanda cheie. Ar trebui luate masuri de realiniere a acestora inainte de reducerea dobanzii de politica monetara." In schimb, ea estima o reducere a RMO, la lei cel putin. "Exista o problema de distribuire a lichiditatii in sistemul bancar si o aversiune la risc ridicata astfel incat lichiditatea existenta sa se distribuie eficient. O solutie ar fi si garantarea tranzactiilor interbancare pe anumite plafoane sau scadente."
In plus, BNR ar putea sa astepte si legea bugetului pe 2009 astfel incat sa reevalueze viitoarea conduita a politicii monetare, potrivit lui Constantinescu.
Desi rata anuala a inflatiei a scazut la nivelul de 6,7% in noiembrie, fata de maximul de 9,04% atins in iulie, presiunile inflationiste inca persista, provenind dintr-o politica fiscala expansionista cu efecte de alimentare a excesului de cerere, spune Rozalia Pal, economistul-sef al Unicredit Tiriac Bank.
"Astfel, decizia de mentinere a dobanzii este bazata pe aceste considerente si este conforma asteptarilor noastre."
"Mentinerea RMO la depozitele in lei poate semnaliza ca lichiditatea din sistem este la un nivel adecvat desfasurarii operatiunilor de piata monetara. (...) In ansamblu, decizia BNR indica o abordare prudenta in asteptarea unui semnal mai clar din partea politicilor fiscal bugetare si de venituri", spune economistul-sef la BRD-GSG, Florian Libocor.
Decizia BNR indica preocupare in ceea ce priveste evolutia cursului, nu neaparat prin impactul asupra inflatiei, ci mai degraba prin cel asupra populatiei si companiilor cu expunere valutara, deci ingrijorare privind stabilitatea financiara, sustine Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank.
De asemenea, BNR probabil a preferat sa astepte sa aiba un tablou cat mai complet privind evolutia activitatii economice in ultimul trimestru al anului.
Liviu Albu, directorul Institutului de Prognoza Economica (IPE) din cadrul Academiei Romane, spune ca BNR a adoptat o atitudine prudenta, care este binevenita in conditiile in care guvernul nu a publicat necunoscuta principala: bugetul final pe 2009.
"BNR a fost prudenta, asteapta decizia guvernului privind bugetul. Avand in vedere ca se intalnesc si luna viitoare, nu s-au grabit sa reduca dobanda", a spus Albu, adaugand ca pe viitor este de asteptat ca banca centrala sa stimuleze economia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO