Eveniment

Analistii cred ca Banca Nationala va mentine dobanda-cheie la 10,25%

08.10.2008, 21:16 14

Rata anuala a inflatiei din Romania va scadea in septembrie la 7,2%, evolutie sustinuta de incetinirea cresterii costurilor alimentelor si combustibilului, ceea ce va permite BNR sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 10,25%, anticipeaza analistii.

Media raspunsurilor analistilor contactati de Reuters indica o rata anuala a inflatiei de 7,2% in luna septembrie, in scadere de la 10% in august.
Institutul National de Statistica (INS) va publica maine inflatia pentru septembrie.
Banca centrala va avea astfel suficiente motive pentru a mentine dobanda-cheie la 10,25%, pentru a doua oara consecutiv, dupa ce un ciclu de inasprire a politicii monetare cu 3,25 puncte procentuale, care a inceput in luna octombrie 2007, comenteaza analistii.
"Inflatia va scadea in principal datorita efectului de baza, preturilor alimentelor si petrolului, care vor fi insa compensate partial de deprecierea leului spre sfarsitul lunii", a declarat Ciprian Dascalu, analist la Millennium Bank.
Astfel, majoritatea analistilor intervievati de Reuters au anticipat ca BNR va mentine, la sedinta Consiliului de Administratie din 30 octombrie, rata dobanzii de politica monetara.
"Scaderea inflatiei si gradul redus de lichiditate, care a condus la mentinerea ratelor de pe pietele monetare la un nivel ridicat, transforma politica monetara intr-una restrictiva si va determina banca centrala sa mentina rata-cheie", a continuat Dascalu.
Dobanda de pe piata monetara s-a situat in mod constant peste rata-cheie fixata de BNR in ultimele luni, in contextul in care lichiditatea a fost afectata de criza financiara globala si de avansul rapid al sectorului local de creditare, considera traderii.
Totusi, unii analisti considera ca cheltuielile sociale ridicate efectuate inainte de alegerile parlamentare de la 30 noiembrie ar putea determina BNR sa majoreze dobanda-cheie in acest an si sa amane astfel procesul anticipat de relaxare a politicii monetare pana anul viitor.
"Scenariul mentinerii ratei de politica monetara in octombrie este pus in pericol intrucat Parlamentul a aprobat recent unele masuri sociale cu scop electoral. Un asemenea comportament iresponsabil, realizat in contextul actual, va pune in pericol tinta de inflatie de anul viitor", a declarat Catalina Constantinescu, economist la ABN Amro.
La randul sau, Nicolaie Chidesciuc, senior economist ING Bank, spune ca deprecierea monedei si cresterea salariilor vor pune presiune pe inflatie in ultimul trimestru al anului, astfel ca rata anuala a inflatiei va depasi 6%, dar va fi sub 6,5%.
"Vor fi presiuni inflationiste mari din cauza deprecierii monedei nationale. Pastram tinta de 6,5% pentru finele anului, desi cred ca estimarea este un pic optimista, avand in vedere evolutiile din ultima perioada. Cred ca este esential ca BNR sa nu permita cursului sa treaca de pragul de 4 lei/ euro. Pozitia BNR este foarte dificila avand in vedere presiunile inflationiste", a declarat Ionut Dumitru, economist-sef Raiffeisen Bank.
El a aratat ca initial banca a estimat un curs de 3,6 lei/euro pentru acest an, dar prognoza va fi revizuita.
"In mod sigur, noua cifra va depasi acest nivel. Dar cursul nu trebuie sa treaca de 4", a spus Dumitru.
In ceea ce priveste posibilitatea majorarii dobanzii de politica monetara, Dumitru apreciaza ca Romania are nevoie de o politica monetara restrictiva avand in vedere deprecierea monedei nationale si "pomenile electorale" referitoare la cresterea pensiilor si a salariilor.
"O scadere a dobanzii nu incape in discutie. In Romania nu se pune problema necesitatii unei reduceri de dobanda pentru a evita colapsul. Economia romaneasca nu este in situatia tarilor vestice. Problemele economiilor vestice nu sunt atat de grave in Romania", a explicat Dumitru.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO