Eveniment

Analistii: Daca banii FMI ajung la guvern, pot lua orice directie

06.08.2009, 19:26 19

Analistii apreciaza ca propunerea privind directionarea celei de-a doua transe a imprumutului contractat de Romania de la FMI catre Ministerul de Finante ar putea ajuta economia sa-si revina, dar nu cad de acord asupra modului in care acesti bani trebuie sa ajunga pe mana Guvernului si spun ca nimeni nu poate controla modul in care acesti bani vor fi folositi.

„Inca nu avem certitudinea ca aceasta varianta va fi acceptata de FMI, insa este cert ca autoritatile trebuie sa foloseasca toate mijloacele pentru a da un impuls economiei", sustine Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank.

Daca urmatoarea transa de la Fond va intra in contul Finantelor, banca centrala va avea la dispozitie doua modalitati de a furniza acesti bani autoritatilor guvernamentale: fie prin emisiune de moneda, ceea ce ar conduce la cresterea rezervelor in valuta ale BNR, fie prin vanzarea directa in piata a celor 1,9 mld. euro, ceea ce va duce la aprecierea leului, a explicat Hancila.

In schimb, Catalina Molnar, economistul-sef al RBS Romania, afirma despre eventualitatea ca banii de la FMI sa ajunga direct la Ministerul de Finante ca „nu este posibila o astfel de situatie, toate transele acordate Romaniei de catre FMI fiind destinate acoperirii golurilor de balanta de plati si ajungand in rezerva bancii centrale".

In acelasi timp, mai spune Molnar, banca centrala nu poate finanta direct statul, dar crede ca banii pot ajunge in contul Ministerului de Finante in mod indirect. „Bineinteles ca prin eliberarea ulterioara a fondurilor primite la rezerva pot ajunge sa se finanteze atat sectorul public, cat si cel privat."

Molnar crede insa ca e aproape imposibil de controlat modul in care vor fi cheltuiti banii si daca acestia nu vor ajunge sa finanteze cheltuieli curente decat investitii.

„In niciun fel banii care ajung in posesia Ministerului de Finante nu pot fi controlati astfel incat sa fie destinati doar investitiilor. De exemplu, fondurile de la CE pentru guvern au ca scop acoperirea deficitului bugetar, insa nu se stipuleaza destinatia acestora pe cheltuieli", a declarat ea. „Cu toate ca se doreste ca aceste fonduri sa fie utilizate in scopuri investitionale, guvernul nu este constrans in niciun fel in modul de folosire a banilor."

Dar daca BNR lasa banii de la FMI in contul Finantelor, cum va fi afectat procesul de reducere a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta ale institutiilor financiare?

Melania Hancila spune ca BNR ar putea prefera varianta emisiunii de moneda si astfel schimbarea destinatiei banilor de la FMI nu va afecta semnificativ programul de reducere a rezervelor minime obligatorii.

Avand in vedere ca BNR a eliberat deja o mare parte din rezervele bancilor si acestea au preferat sa plaseze banii la Ministerul Finantelor, in defavoarea creditarii sectorului neguvernamental, atunci probabil ca ar fi optima orientarea unei parti din imprumut direct catre stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO