Eveniment

Analistii: Economia a crescut cu 5,7% anul trecut

Analistii: Economia a crescut cu 5,7% anul trecut

Click pentru imaginea marita

03.03.2008, 19:43 14

Opiniile analistilor arata ca economia a continuat sa piarda viteza in ultimul trimestru al anului trecut: estimarea medie a celor 16 analisti este o crestere economica de 5,7% in T4 (fata de T4 2006), comparativ cu ritmul de 5,8% in primele noua luni.
Pe intreg anul 2007, estimarea medie indica o crestere economica de 5,7%, sub tinta oficiala (a Comisiei Nationale de Prognoza) de 6,1%. Institutul National de Statistica va publica maine datele oficiale privind cresterea economica din cele doua perioade (T4 si anul 2007).
Potrivit analistilor, constructiile au fost anul trecut principalul motor de crestere economica, urmate de servicii. Industria a incetinit semnificativ pasul fata de 2006 (cresterea de productie a fost de 5,6% in 2007, fata de 7,1% in 2006), dar a inregistrat totusi unul dintre cele mai ridicate ritmuri din ultimii ani. In schimb, seceta a afectat masiv agricultura, analistii estimand o cadere a productiei de peste 20% in acest domeniu.
"Avand in vedere ca in T4 industria, constructiile si retailul au incetinit ritmul fata de T3, cresterea economica pentru intreg anul are sanse mari sa fie sub cea comunicata pentru primele noua luni (5,8%, n. red.)", a comentat Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank, care vede o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de 5,5% in 2007 (fiind printre cei mai pesimisti analisti din panel). La polul opus se situeaza Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank, care considera ca economia a accelerat usor in T4. El vede un ritm de 6,2% in T4 si de 5,9% pe tot anul. "Incertitudinea legata de aceasta prognoza este ridicata, ca urmare a volatilitatii inregistrate de agricultura, influentata de seceta, cat si de impozitele nete pe produs", spune el.
"Au fost multe forte de sens contrar in ultimul trimestru din 2007: inflatia, deprecierea, incetinirea cresterii in industrie, consumul guvernamental mare, consumul populatiei din decembrie si altele", afirma Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata, motivand dificultatea estimarilor pentru cresterea economica din ultima perioada.
"Sectorul constructiilor ramane in continuare motorul cresterii economice, desi ritmul a incetinit in T4, tendinta specifica lunilor de iarna, in timp ce pierderile din agricultura aduc principala contributie negativa la cresterea PIB", a opinat Georgiana Constantinescu, analist in departamentul de cercetare al Credit Europe Bank.
O parte a expertilor chestionati de ZF au subliniat contributia semnificativa a cheltuielilor publice (in ultimul trimestru al anului) la cresterea economica. In ultimele doua luni ale anului 2007, autoritatile publice au dus bugetul de pe excedent la un deficit record pentru ultimii ani. Cheltuielile suplimentare au fost de 2,75% din PIB (mai mult de 3 miliarde de euro) peste veniturile incasate in ultimele doua luni. Acestea reprezinta consum guvernamental si se vor reflecta in cifra comunicata de Statistica pentru cresterea economica, spun analistii.
Lucian Anghel, economist-sef al BCR, spune ca industria a avut o contributie "usor sub asteptari la cresterea economica din 2007". Totusi, au existat si elemente pozitive pentru cresterea PIB in ultimul trimestru, spune el.
"Serviciile si comertul au ramas sub influenta dezechilibrului extern major, o buna parte a cererii fiind acoperita prin importuri. Cu toate acestea, deficitul comercial a avut un ritm de crestere mai redus in T4, cu o estompare a efectului negativ asupra cresterii economice", a mai spus Anghel.
Dorin Mantescu, directorul directiei generale de analiza macroeconomica in Ministerul Economiei si Finantelor, care a estimat corect cresterea economica la sondajul anterior, vede acum un ritm de crestere de 5,8% atat pentru T4, cat si pentru intregul an 2007.
Ramane de vazut cum vor fi datele comunicate maine de Statistica fata de asteptarile analistilor.

Erste vede PIB/locuitor la 5.800 de euro
Produsul Intern Brut pe cap de locuitor va creste anul acesta la 5.800 de euro, fata de 5.500 de euro in 2007 si 4.500 de euro in 2006, potrivit unui raport publicat de grupul Erste. Spre comparatie, media europeana la PIB pe locuitor in 2008 este de 25.800 de euro (potrivit Eurostat), in Ungaria este de 10.700 de euro, in Polonia 9.100 de euro si in Bulgaria de 4.300 de euro. Analistii bancii austriece estimeaza o crestere economica in Romania de 6,1% anul acesta (fata de circa 5,7% in 2007).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO