Eveniment

Analistii straini au devenit mai pesimisti

Analistii straini au devenit mai pesimisti
28.12.2007, 19:08 15

Analistii straini si-au ajustat in sens negativ prognozele privind Romania in cursul acestui an, pe baza performantelor sub asteptari ale economiei, potrivit Consensus Economics.
Cele mai importante modificari ale analistilor din strainatate au vizat cresterea economica si deficitul de cont curent. Astfel, analisti din 11 institutii straine (banci internationale si institute de cercetare) vad o crestere economica de 5,7% pentru Romania anul acesta, fata de 6,1% (estimarea medie a acelorasi analisti in luna ianuarie a acestui an). Datele provin din buletinele periodice ale Consensus Economics, organizatie care grupeaza in sondaje estimarile analistilor internationali privind economiile diverselor state.
Cei mai pesimisti dintre straini sunt analistii bancilor UBS si Raiffeisen, care vad o crestere de numai 5% a Romaniei pe 2007, iar cei mai optimisti sunt cei de la institutul de cercetare DIW Berlin si de la banca Goldman Sachs, care estimeaza 6,5%.
Tinta oficiala de crestere economica a fost retrogradata anul acesta de la 6,5% (progonoza din primavara) la 6,1% (in toamna). Dupa primele noua luni ale anului, economia a crescut cu 5,8%.
Cat priveste deficitul extern, acesta este estimat de analistii straini la 21,7 miliarde de dolari (aproximativ 15,8 miliarde de euro), asemanator cu prognoza oficiala a Romaniei. Estimarea medie a celor 11 analisti pentru deficitul extern al Romaniei a crescut insa cu aproape 50% in cursul acestui an, de la 14,6 la 21,7 mld. dolari. La acest capitol, cei mai pesimisti sunt economistii de la bancile ING si UniCredit, care vad un deficit de 24-25 mld. dolari.
La fel ca si la cresterea economica, prognoza oficiala pentru deficitul de cont curent a fost revizuita in sens negativ anul acesta, de la 13,4 mld. euro (11,5% din PIB) in primavara la 15,8 mld. euro (13,4% din PIB) in toamna.
In afara de acesti doi indicatori, analistii straini si-au imbunatatit estimarile privind economia Romaniei pe anul acesta, dupa cum arata comparatia buletinelor Consensus Economics din lunile ianuarie si noiembrie 2007. Astfel, strainii au majorat estimarea de crestere a consumului pe 2007 de la 8,5% (exprimata in ianuarie) la 10,4% (noiembrie 2007), iar estimarea privind cresterea investitiilor din economie a fost majorata de la 12,9% la 13,7%.
De asemenea, analistii au devenit mai optimisti privind productia industriala pe 2007, estimata la 6%, fata de prognoza de 5,6% facuta in primavara. La fel s-a intamplat si cu inflatia medie pe 2007 (4,7% acum, fata de 5,2% in ianuarie) si rezervele valutare ale BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO