Eveniment

Ancheta finalizata la o frauda de 3 mil. euro in asigurari de viata

16.04.2009, 00:00 212

Un fost agent al Allianz-Tiriac care a incasat aproximativ 3 milioane de euro prin inselarea a peste 110 persoane in urma cu trei ani, carora le promitea randamente de 100% la asigurarile de viata cu investitie, a fost trimis ieri in judecata de Directia Nationala Anticoruptie, a anuntat institutia.

In 2008, cand a fost facuta publica frauda, oficialii companiei au declarat ca au descoperit acest lucru in urma unor verificari care se fac periodic in randul agentilor de vanzari, cand au vazut necorelari intre documentele fiscale emise de agentul respectiv si sumele intrate in conturile Allianz-Tiriac.
In august 2007, compania a inceput sa primeasca plangeri de la clienti, care doreau sa afle informatii despre randamentele politelor pe care le-au cumparat, astfel incat asiguratorul a inceput o ancheta interna, a reziliat contractul cu agentul si a facut plangere penala impotriva acestuia. Dosarul va fi judecat de Tribunalul Bucuresti.
Mihaela Ion este acuzata ca ar fi obtinut in mod ilegal 2.799.244 de euro, 11.900 de dolari si 70.000 de lei, dupa ce timp de doi ani, in perioada noiembrie 2005-august 2007, a indus in eroare 109 persoane, carora le-a vandut produse fictive, potrivit DNA.
Agentul s-a folosit de numele Allianz-Tiriac, cea mai mare companie din piata asigurarilor, pentru a vinde polite unit-linked (asigurari de viata care investesc cea mai mare parte din banii platiti de clienti in fonduri) false, dar care purtau insemnele asiguratorului.
De asemenea, agentul dadea chitante si extrase de cont prin care le oferea clientilor date inselatoare cu privire la banii obtinuti din investitiile realizate.
Aceasta pare sa fie una dintre cele mai mari inselaciuni din asigurari, suma incasata de agent reprezentand 0,4% din vanzarile de asigurari de viata din 2006 si 2007.
Frauda a fost descoperita in a doua jumatate a lui 2007, insa in perioada ianuarie-noiembrie 2008 Mihaela Ion a reusit sa mai obtina 25.500 de euro de la alte doua persoane in acelasi mod.
Luna trecuta, Ion a fost retinuta de procurorii anticoruptie pentru 24 de ore, iar pe 18 martie a fost arestata pentru 29 de zile.
Asigurarile unit-linked sunt produse legate de investitii, foarte populare pe piata in ultimii ani. Niciun asigurator nu garanteaza insa randamente la astfel de polite, astfel incat o asemenea garantie arata din start ca este vorba de o frauda.
Reprezentantii Allianz-Tiriac nu au oferit ieri comentarii referitoare la acest caz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO