Eveniment

Anchete peste anchete in cazul Frantisek Priplata

02.08.2005, 20:07 25

Inspectoratul Judetean de Politie Bihor a solicitat instantei de judecata acordul pentru punerea in urmarire internationala a cetateanului ceh Frantisek Priplata, condamnat la inchisoare in cazul uciderii liderului de sindicat de la Tepro, Virgil Sahleanu, si fugit din Romania in Cehia, desi fusese dat in urmarire generala si in consemn la frontiera.

Editia de duminica a cotidianului Blesk, citata de agentia ceha CTK, informa ca Priplata a reusit sa iasa din Romania, fiind vazut la o prezentare de moda in Buchlovice (Cehia). "Am trecut granita in noaptea de joi spre vineri. Mi-a luat 20 de minute. Nu voi spune niciodata pe unde", a declarat Priplata pentru Blesk.

Potrivit Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), din activitatile desfasurate pentru gasirea urmaritului "nu au rezultat date ca ar fi parasit legal teritoriul Romaniei, fapt confirmat si de baza de date a traficului frontierei de stat de catre cetateni straini".

IGPR precizeaza ca Priplata a fost dat in urmarire locala si in consemn la frontiera la 15 iunie, in baza mandatului de executare a pedepsei inchisorii emis la 9 iunie 2005 de Tribunalul Satu Mare, prin care a fost condamnat la opt ani inchisoare pentru instigare la omor deosebit de grav.

"Din datele furnizate de IPJ Satu Mare rezulta ca la 3 iunie, cel in cauza a depus o cerere pentru amanarea executarii pedepsei pe motive medicale, cu termen de judecata la 22 iunie. Intrucat la acest termen, acesta nu s-a prezentat, instanta a fixat un nou termen pentru 7 septembrie", arata IGPR. De asemenea, la 30 iunie, IPJ Bihor a solicitat si s-a dispus urmarirea generala a lui Priplata, mandatul aflandu-se in instrumentarea acestei unitati de politie.

Inspectoratul General al Politiei de Frontiera a dipus verificari pentru a stabili modul in care cehul a iesit din Romania, iar "in cazul constatarii unor disfunctionalitati privind respectarea metodologiei de lucru de catre cadrele politiei de frontiera, conducerea Politiei de Frontiera va analiza si dispune masurile ce se impun".

La randul sau, Ministerul Justitiei analizeaza variantele legale ce pot fi aplicate in cazul omului de afaceri Frantisek Priplata.

Una dintre variantele pe care le-ar putea aplica MJ este cererea de extradare adresata ministerului omolog din Cehia.

Priplata a mai incercat o data sa fuga din Romania, fiind retinut de politisti in 20 septembrie 2000, in timp ce incerca sa paraseasca tara prin vama Bors.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO