Eveniment

ANEIR: Cerem demisia conducerii BNR

15.03.2005, 00:00 66


Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor Romani (ANEIR) a trimis Camerei Deputatilor si Senatului o scrisoare prin care cere suspendarea din functie a conducerii executive a Bancii Nationale, documentul fiind prezentat, luni, in cadrul sedintei Biroului Permanent al Camerei.


Scrisoarea ANEIR a fost prezentata de presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase.


Documentul contine cererea reprezentantilor exportatorilor si importatorilor de destituire din functie a conducerii executive a BNR, "avand in vedere pericolul compromiterii cursului de schimb dupa reducerea-soc a dobanzii de referinta, anuntata de BNR, vineri 4 martie".


Semnata de Mihai Ionescu, secretar general al asociatiei, scrisoarea acuza Banca Nationala ca intretine "influenta perturbatorie a capitalurilor speculative".


Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) a solicitat, in 9 martie, Bancii Nationale a Romaniei (BNR) mentinerea unui nivel mediu al cursului de schimb pentru acest an de 39.000 de lei/euro, valoare propusa pentru calcularea bugetului rectificat din 2005.


Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, afirma ca cererea ANEIR reprezinta o aberatie.


"Spun ca este o aberatie pentru ca banca centrala nu face nici un curs. De la liberalizarea pietei valutare in 1997, cursul se face de jos in sus, in bancile comerciale. BNR nu face altceva decat cal-culeaza si comunica in fiecare zi media pietei. Solicitarea adresata bancii centrale sa impuna ea cursul inseamna de fapt un indemn la o interventie administrativa. Intr-un moment in care pe piata noastra intra valuta in valuri, ANEIR cere BNR sa cumpere aceasta valuta, sa umple piata de lei si sa faca inflatie in economie. Si asta intr-un moment in care Comisia Europeana tocmai a cerut Romaniei sa deschida larg pietele financiare", a mentionat Vasilescu.


Lupta dintre ANEIR si BNR este mai veche, dar acum s-a accentuat ca urmare a scaderii puternice a euro, care afecteaza exportatorii. Ieri euro a urcat usor fiind cotat la 36.043 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO