Eveniment

ANEIR: Exporturile pot depăşi 50 mld. euro în acest an, dar ţinta depinde de Oltchim şi Ford

ANEIR: Exporturile pot depăşi 50 mld. euro în acest an, dar ţinta depinde de Oltchim şi Ford

Foto: Shutterstock

Autor: Raluca Ghinea

25.09.2012, 00:05 624

Exporturile României ar putea depăşi în acest an pragul de 50 mld. euro, dar atingerea acestei ţinte depinde de clarificarea situaţiei Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) şi menţinerea angajamentelor Ford, potrivit Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

La finele anului trecut, ANEIR preconiza pentru acest an livrări la extern de 50 mld. euro. "Nu mi-am pierdut speranţa că vom reuşi să ajungem la nivelul anunţat. Pe datele de acum, nu avem motive să credem că vom ajunge la 50 mld. euro exporturi, având în vedere că sunt două capacităţi de producţie, Ford şi Oltchim, care n-au mai livrat nimic de luni. Dacă situaţia Oltchim se clarifică şi Ford îşi menţine angajamentele, putem spera să ajungem la cele 50 mld. euro, la sfârşitul acestui an", a declarat Mihai Ionescu, secretar general al ANEIR şi co-preşedinte al Consiliului de Export al României.

Criza a produs modificări radicale în structura de export, prin pierderea a circa 6.000 de exportatori şi căderea unor ramuri importante.

Dacă în 2008 primele locuri la export erau ocupate de metalurgiei petrochimie şi industria uşoară, anul trecut aceste trei sectoare au căzut de pe podium. Ionescu a arătat că în decembrie anul trecut exportatorii români s-au situat pe primul loc în competiţia cu ţările europene în privinţa recuperării din criză. "La această reuşită au contribuit şi IMM-urile, chiar dacă în topul exportatorilor direcţi IMM-iştii sunt nesemnificativi. Din cei 17.500 de exportatori, 1.000 de exportatori fac 85% din exportul ţării, iar restul au activităţi nesemnificative faţă de marile companii", a spus Ionescu.

El a arătat că sunt foarte mulţi antreprenori din rândul IMM-urilor care nu se încadrează în categoria de exportatori direcţi, dar sunt exportatori indirecţi, recomandând băncilor să consulte profilul de exportator, întrucât acesta este un motiv suplimentar să sprijine acele companii.

Ionescu recomandă exportatorilor să îşi calculeze preţurile la un curs de 4,4 lei/euro şi importatorilor la 4,2 lei/euro şi spune că BNR a devenit un aliat al exportatorilor.

"Dacă în anii anteriori intrării în UE strigam în faţa BNR «Isărescu, nu uita, banca asta nu e a ta!», cerând demisia lui şi a Consiliului de Adminitraţie, de atunci ne-am apropiat comunicarea, înţelegând mai bine ce poate să facă banca. Astăzi, banca centrală e principalul aliat al exporturilor şi vrem să credem că va fi în continuare", a afirmat Ionescu.

Anul trecut exporturile au totalizat 45,01 mld. euro, în creştere cu 20,5%. În primele şapte luni ale anului în curs exporturile au însumat 26,09 mld. euro, în urcare cu 0,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2011.

Premierul Victor Ponta a declarat luni că privatizarea Oltchim va fi reluată anul viitor, el spunând că după ce se va constata că aşa-zisul câştigător, Dan Diaconescu, nu a avut nici bani, nici intenţia de a deveni acţionar majoritar, statul va aproba un plan de măsuri pentru combinat.

În ceea ce priveşte Ford, compania a început în acest an construcţia modelului B-Max la Craiova, estimând pentru 2012 producţia a circa 60.000 de unităţi, aproape toate destinate pieţelor externe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO