Eveniment

Angajamente de investitii in energie de 6 mld. euro

24.11.2008, 19:38 16

Semnarea astazi de catre Termoelectrica a unui memorandum de intelegere cu Electrabel, filiala a grupului energetic francez Gaz de France Suez pentru o investitie care s-ar putea ridica la circa 400 de milioane de euro intr-o unitate de 400 de MW la Borzesti, marcheaza investitii asumate in parteneriat public-privat anul acesta de circa 6 miliarde de euro pentru noi unitati de producere a energiei electrice.
Acesta este cel de-al treilea memorandum de intelegere semnat intre Termoelectrica si un partener strain, dupa ce saptamana trecuta statul a facut pasul obligatoriu pentru startul proiectului reactoarelor 3 si 4 de la centrala nucleara de la Cernavoda. Cele patru proiecte energetice care cumuleaza peste 3.000 de MW noi, adica aprox. 20% din capacitatea instalata in prezent in Romania, si investitii de circa
6 miliarde de euro, peste jumatate din acesti bani provenind din conturile marilor grupuri straine care au reusit sa intre pe piata energiei locale prin procesele de privatizare.
Strainii urmeaza sa faca unitati noi la Braila, Galati, Borzesti impreuna cu Termoelectrica in valoare de circa 2 miliarde de euro si vor pune pe picioare doua reactoare nucleare la Cernavoda in valoare de 4 miliarde de euro, acestea fiind cele mai mari proiecte energetice gandite recent in Romania. Primul MW privat rezultat dintr-o mare unitate de productie noua ar putea intra pe piata in urmatorii patru ani.
In cazul proiectelor care urmeaza sa fie realizate in parteneriat cu Termoelectrica, structura actionariatului urmeaza sa fie cunoscuta in urma studiilor de fezabilitate. In cazul tuturor proiectelor reteta este aceeasi: Termoelectrica vine cu activele, strainii vin cu banii si vor detine pachetul majoritar.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO