Eveniment

Angajamentele lui Tanasescu: arierate cu 0,5% mai mici, inflatie de 9%

17.11.2003, 00:00 14



Primul punct in viitorul acord pe care guvernul vrea sa-l incheie cu Fondul Monetar International va fi pachetul de masuri care trebuie stabilite si aplicate pentru reducerea arieratelor si prevenirea acumularii de noi datorii, afirma ministrul finantelor Mihai Tanasescu.



El se angajeaza ca anul viitor sa reduca ponderea in PIB a arieratelor cu circa 0,5%, de la un nivel actual estimat la 3%.



O masura deja discutata in guvern este infiintarea unor echipe mixte formate din reprezentanti ai Finantelor si ai Ministerului Economiei si Comertului, care vor verifica lunar modalitatea in care companiile de stat isi vor realiza veniturile prevazute in bugetele aprobate, respectiv modul in care isi vor cheltui banii.



Guvernul trebuie sa prezinte negociatorilor FMI programe detaliate de restructurare a societatilor subordonate ministerului economiei si ministerului transporturilor, care sa conduca la reduceri de costuri.



Un proiect al ministrului finantelor ar fi transferul conturilor companiilor de stat cu pierderi din banci la Trezoreria Statului, astfel incat sa le poata fi urmatite toate fluxurile financiare, reducandu-se riscul acumularii de datorii fata de bugetul de stat. Masura ar putea intampina insa o rezistenta puternica, fiind greu de crezut ca societatile respective pot rezista intr-un astfel de regim. In acelasi timp insa reducerea arieratelor este cruciala pentru realizarea obiectivului de reducere a inflatiei sub 10% anul viitor.



Pe masa negocierilor cu FMI se afla si continuarea in 2004 a programului de inchidere de mine si de restructurare la caile ferate. Capitolul privind politica fiscala se bazeaza pe proiectul de buget pe 2004, acceptat de FMI. Bugetul trebuie folosit in continuare ca parghie de reducere a inflatiei.



Reprezentantii FMI doresc sa stabileasca impreuna cu guvernul si BNR masuri de temperare a deficitului de cont curent, care se apropie de 5% din PIB. Din punctul de vedere al ministrului finantelor, o majorare importanta a dobanzilor ar fi ultima masura de luat in acest scop, acesta preferand o eventuala crestere a rezervelor minime obligatorii constituite de banci la BNR.



Neven Mates, negociatorul-sef al FMI, a fost mandatat sa discute, in premiera pentru un acord cu Romania, un capitol de "public governance" - concept legat de reforma administratiei publice si de capacitatea guvernului de a-si implementa politicile, astfel incat sa-si imbunatateasca credibilitatea.



Mates continua in aceste zile intalnirile cu autoritatile romane. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spune ca discutiile pentru incheierea unui nou acord progreseaza, FMI fiind dispus sa ajute guvernul sa nu evita posibile derapaje anul viitor.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO