Eveniment

Angajatii isi pot plati singuri contributia la pensia facultativa

20.03.2008, 17:26 11

Angajatii isi vor putea plati singuri contributia pentru o pensie privata facultativa (pilonul III), potrivit celor mai recente modificari la legea pensiilor facultative. Pana acum, angajatorii ai caror salariati isi faceau o pensie facultativa erau obligati si de altfel singurii care puteau vira contributia pentru aceste pensii, in numele salariatilor.
Deputatii au votat marti Ordonanta de Urgenta 112/2007, care modifica legile pensiilor private (facultative si obligatorii). Actul normativ a plecat acum spre promulgare la Presedintie si va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial. Odata cu modificarea legislativa votata de deputati, si angajatii isi vor putea plati aceasta contributie, pentru a nu mai depinde de angajator.
Companiile de pensii facultative au primit in mod diferit vestea modificarii legislatiei: ING Asigurari de Viata (care gestioneaza doua fonduri de pensii facultative) a salutat decizia, considerand-o pozitiva pentru dezvoltarea pietei, in timp ce Allianz-Tiriac Pensii Private (care administreaza tot doua fonduri de pensii facultative) considera ca de acum administratorilor le va fi mai greu sa colecteze contributiile clientilor decat atunci cand angajatorii erau punctul de legatura intre participanti si fonduri.
De asemenea, actul normativ mai aduce o serie de modificari in sistemul pensiilor private. La pensiile obligatorii (pilonul II), ordonanta prevede ca cei 2% din venitul brut ce vor merge catre fondurile private de pensii incepand cu luna mai vor fi virati cu prioritate din sumele platite de angajator in contul obligatiilor sale de contributii de asigurari sociale.
Cu alte cuvinte, daca angajatorul plateste doar o parte din obligatiile sale sau ale salariatilor sai catre bugetul public de pensii, atunci cei 2% ce merg in administrare privata vor avea prioritate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO