Eveniment

Angajatorii, tot mai interesati de pensiile facultative

29.02.2008, 19:10 45

Aproximativ 58% dintre angajatorii cuprinsi intr-un studiu salarial al companiei de consultanta Hay Group au declarat ca sunt interesati sa contribuie la fondurile de pensii facultative (pilonul III) in beneficiul salariatilor lor. Studiul a fost ieri citat de Radu Vasilescu, manager de pensii facultative la ING Asigurari de Viata.
In acelasi timp, un alt studiu, realizat de AC Nielsen, arata ca interesul angajatilor cu varste cuprinse intre 25 si 52 de ani este foarte ridicat referitor la pensiile facultative, 40% dintre acestia intentionand sa adere la un fond de pensii facultative in urmatorul an.
Desi interesul declarat atat de angajatori, cat si de salariati, este mare, nivelul de informare privind piata si aceste produse este redus.
"Nivelul de cunoastere privitor la sistemul pensiilor facultative este inca la un nivel destul de scazut, mult sub ce ar trebui sa fie. Aceasta problema exista atat la angajatori, cat si la angajati", spune Radu Vasilescu.
Potrivit unui studiu salarial al PricewaterhouseCoopers (PwC), doar 3% dintre angajatorii romani chestionati (companii multinationale) ofereau anul trecut pensii facultative salariatilor proprii. In regiune, ponderea este mult mai mare, arata tot studiile PwC, de circa 67% in Cehia, 52% in Slovacia si de 30% in Ungaria.
"Angajatorii romani nu au inca un interes deosebit in a-si mentine sau motiva angajatii", considera Mihai Seitan, director al brokerului de pensii FinCoP si unul dintre autorii legii pensiilor facultative. El spune ca astfel de beneficii sunt inca departe de a fi adoptate pe scara larga de angajatori pentru
a-si motiva sau pastra salariatii. De asemenea, multi angajatori "nu prea studiaza legea pensiilor facultative si nici nu o prea aplica", afirma Seitan, referindu-se la refuzul unor companii de a vira, asa cum obliga legea, contributiile catre fondurile de pensii alese de propriii salariati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO