Eveniment

ANM: Seceta in doua treimi din tara in august si septembrie

ANM: Seceta in doua treimi din tara in august si septembrie
28.06.2007, 18:54 20

Romania se va confrunta cu un nou val canicular in intervalul 16 - 22 iulie, cand sunt prognozate temperaturi de 40 de grade Celsius, a anuntat ieri Ion Sandu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM). "De la jumatatea lunii iulie, cantitatile de precipitatii se vor diminua. Lipsa de precipitatii va caracteriza si lunile august si septembrie, urmand ca situatia sa se normalizeze in luna octombrie, din punct de vedere al precipitatiilor", a mai spus Sandu, citat de Mediafax. Canicula va avea efecte negative asupra culturilor agricole. Potrivit ANM, vestul, centrul, sudul si sud-estul tarii vor fi zonele afectate de seceta, in lunile august si septembrie. Temperaturile extreme au atins valori maxime in zilele de 25 si 26 iunie, vremea urmand sa se apropie de temperaturile normale pentru aceasta perioada.


Presedintele Traian Basescu a anuntat ca i-a trimis premierului Tariceanu o scrisoare in care ii cere ca in sedinta CSAT care urma sa aiba loc ieri sa prezinte o evaluare a situatiei din tara cauzata de seceta, precum si masurile ce vor fi luate, intrucat prognoza pentru urmatoarele luni este "alarmanta". Premierul a declarat ca il va informa pe presedinte asupra masurilor avute in vedere pentru combaterea secetei, daca acesta doreste, adaugand ca nu stie daca seful statului are posibilitatea sa si ajute Guvernul in acest sens. Tariceanu a mai spus ca i-a cerut ministrului agriculturii, Decebal Traian Remes, sa prezinte Guvernului, in termen de o saptamana, o strategie nationala cu masuri pe termen scurt, mediu si lung pentru combaterea secetei si sa convinga asociatiile de agricultori sa incheie contracte de irigatii. El a precizat ca, in prezent, doar o treime din suprafata arabila este irigabila, respectiv 200.000 de hectare de teren, dintr-o suprafata totala de 700.000 hectare.

Canicula din ultimele zile a provocat o situatie deosebita intr-un sfert din judetele tarii, insa Romania nu s-a confruntat cu o criza, a apreciat ieri ministrul internelor Cristian David, citat de Mediafax. "Un numar considerabil de fantani au secat, insa unitatile de pompieri au facut fata solicitarilor de apa (foto). La acest moment se impune forarea la mare adancime in zonele afectate de seceta, iar acest lucru ar trebui sa inceapa cat mai repede. Deocamdata, putem spune ca ne-am confruntat cu o situatie deosebita in ultimele zile, nu insa cu o criza", a precizat David.

Romania se afla intr-o stare de seceta agrara si nu vor fi impuse restrictii de consum de apa, a declarat ieri Marius Postelnicescu, directorul general al Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR). Resursele de apa din principalele lacuri de acumulare sunt de 3.145,2 milioane de metri cubi, cu un coeficient de umplere de 80%, fiind necesare pentru satisfacerea cerintelor energetice cat si a populatiei. El a adaugat ca, in conditiile in care ANM anunta precipitatii scazute in luna septembrie, debitul Dunarii nu va scadea astfel ca functionarea centralei nucleare de la Cernavoda nu va fi afectata. Premierul Tariceanu a declarat ieri ca Ministerul Mediului indica posibilitatea ca, in septembrie, datorita debitelor scazute pe Dunare, "sa avem probleme cu racirea grupului unitatii numarul 1 de la Cernavoda si, in conditiile in care debitele vor fi scazute, si productia de energie electrica la Portile de Fier va scadea, trebuind poate sa fie oprita si Cernavoda". Centrala a fost oprita in 2003, cand pe Dunare a fost inregistrat un debit de 1650 de mc pe secunda. "Cele mai mici debite au fost inregistrate in 1950 fara a avea efecte distrugatoare. Seceta prelungita va impune micsorarea debitelor pentru consumul Hidroelectrica, dar nu vor afecta pretul energiei electrice", a declarat ieri Petre Stanciu, directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.

Dupa ce au trecut marti de cea mai calduroasa zi din acest an, romanii au avut parte in noaptea de marti spre miercuri de o furtuna violenta soldata cu decesul unei persoane si ranirea altor 30. Cele mai multe victime s-au inregistrat in municipiul Drobeta Turnu Severin unde o persoana a murit, iar alte zece au fost ranite. In plus, alimentarea cu energie electrica a fost intrerupta in peste 400 de localitati din tara, copacii doborati de furtuna puternica scotand din functiune aproape 1.500 de posturi de transformare si peste o suta de linii telefonice, potrivit Electrica. Una dintre "victime" a fost premierul Tariceanu care a ramas, la domiciliu, fara curent electric timp de circa o ora. "Aseara (marti-n.r.), reteaua a cazut pentru ca a fost furtuna si, in zona unde stau, unul dintre transformatoare a fost traznit si atunci a sarit reteaua. Electrica a intervenit destul de prompt, nu stiu daca din cauza mea, dar erau multe gospodarii in zona respectiva" a spus premierul. La Targu Mures, 23 de masini au fost avariate de copaci sau bucati de acoperis smulse de vant, in timp ce municipiul Targoviste a ramas partial fara apa dupa ce sistemul de energie electrica al forajelor si sistemele de repompare au fost intrerupte in urma furtunii. In municipiul Braila vantul puternic a doborat mai multi copaci, spargand zeci de geamuri si blocand circulatia pe principalele artere ale orasului. Zeci de copaci, dar si acoperisurile unor case au fost smulse in timpul furtunii in judetul Prahova, iar un taximetrist a fost ranit, dupa ce un pom a cazut peste masina sa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO