Eveniment

ANOFM despre somaj: Se poate si mai rau

15.07.2009, 19:37 30

Presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca Silviu Bian are previziuni optimiste in ceea ce priveste evolutia ratei somajului, sustinand ca aceasta nu va depasi 6,8% pana la finele lui 2009, adica valoarea estimata de Comisia Nationala de Prognoza.
„Ne confruntam cu o rata foarte scazuta a somajului, si pot spune ca este acceptabila prin comparatie cu rata inregistrata de alte state europene. Se poate si mai rau. Cred ca pana la sfarsitul anului nu vom depasi estimarile specia lis tilor, de 6,8%", a declarat seful ANOFM.
In luna iunie, rata somajului a urcat la 6%, in crestere cu 0,2% fata de luna anterioara si fata valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut, de 3,7%.
„Sper ca rata somajului sa scada la sfarsitul acestei luni fata de cea de 6% inregistrata in iunie, pe fondul tendintei de dezmortire a economiei la nivel mondial, tendinta care ar putea incepe sa se resimta si la noi", a adaugat Bian.
Desi estimarile sefului ANOFM sunt optimiste, rata somajului a continuat sa avanseze relativ constant in acest an, de la 5,3% in februarie pana la 5,8% in mai. Valoarea inregistrata in iunie (6%) reprezinta maximul ultimilor cinci ani si corespunde unui numar de aproape 550.000 de someri. La rata estimata de Comisia Nationala de Prognoza - de 6,8% - corespunde un numar de 620.000 de someri. Si FMI a prognozat pentru acest an o crestere a ratei somajului de pana la 8,9%, dublu fata de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO