Eveniment

ANPC: Băncile pot să păstreze ratele actuale ale dobânzilor la credite doar dacă au acceptul clienţilor

ANPC: Băncile pot să păstreze ratele actuale ale dobânzilor la credite doar dacă au acceptul clienţilor
23.08.2010, 23:53 30

Băncile pot să menţină ratele la creditele cu dobânzi variabiledoar dacă au acceptul cli­en­ţilor, care pot răspunde în termen de15 zile de la primirea notificării, iar opinia AutorităţiiNa­ţio­nale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) transmisăAsociaţiei Române a Băn­cilor (ARB) nu va fi introdusă în lege,spune preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu.

"Potrivit opiniei transmise ARB, băncile pot modifica marja fixăastfel încât să-şi men­ţină actualele dobânzi, dar numai dacă auacordul clientului. Le-am spus-o şi lor. Acceptăm, dar să primeascăşi acordul de la client", a declarat ieri Cerbulescu pentruMediafax.

Cerbulescu a precizat că ANPC nu va propune modificarea OUG 50privind creditele consumatorilor prin introducerea explicită aopiniilor transmise de autoritate către ARB.
În cazul în care băncile vor transmite pe 19 sau 20 septembrie(data limită pentru modificarea contractelor - n.red.) notificărilecu anexele de modificare a contractelor, Cerbulescu a arătat căclienţii au la dispoziţie să răspundă 15 zile, potrivit articolului41 aliniatul 2 din OUG 50/2010, termen până la care instituţia decredit nu poate lua în considerare acceptarea tacită. "Bănciletrebuie să aibă înţelepciunea să facă propuneri potrivite pentrutoată lumea. Trebuie să se gândească şi la faptul că în perioada dejudecată clienţii pot să nu le plătească ratele la credit."
Surse guvernamentale au declarat săptă­mâna trecută că Executivulnu va modifica legislaţia promovată de ANPC privind contractele decredit pentru populaţie, întrucât nu încalcă legislaţia UE, deşis-a angajat în scrisoarea cu FMI să revizuiască actul normativpentru a nu fi aplicat retroactiv.

Directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, adeclarat recent că persoanele cu credite în derulare pot acţiona îninstanţă băncile comerciale care nu operează modificarea dobânzilorprin trecerea la indicii de referinţă sau cresc marja fixă, chiardacă ANPC a emis alte puncte de vedere, întrucât acestea nu facparte din lege.

Oficialul BNR a confirmat că, în cazul înlocuirii ratelor dereferinţă practicate de bănci cu indicii EURIBOR/ LIBOR/EURIBORfără posibilitatea de a modifica marjele fixe, ARB a calculatpierderi la nivel de sistem de până la 900 de milioane de euro.ANPC a comunicat băncilor că ar fi de acord să se menţină actualelerate la creditele cu dobânzi variabile în derulare, întrucâtaplicarea formulei din ordonanţă ar duce la o scădere semnificativăa dobânzilor. Totuşi, OUG 50/2010 precizează că băncile nu potmodifica marja fixă practicată la creditele cu dobânzi variabile,iar în acest caz orice majorare are nevoie de acceptul explicit alclientului.

În luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă 50/2010privind contractele de credit pentru consumatori, pe baza unuiproiect elaborat de ANPC, care transpune în legislaţia locală odirectivă europeană, printre cele mai cunoscute prevederi aleactului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursareanticipată la creditele cu dobândă variabilă.
De la 21 iunie, băncile nu mai pot încasa comisioane larambursările anticipate pentru împrumuturile cu dobândă variabilă,în timp ce la celelalte împrumuturi comisioanele sunt limitate la1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO