Eveniment

ANPC obliga bancherii sa modifice aproape toate contractele de credit pana in septembrie

ANPC obliga bancherii sa modifice aproape toate contractele de credit pana in septembrie
17.02.2010, 23:06 20

Bancile ar putea fi nevoite sa modifice pana in septembrie ceamai mare parte a contractelor de credit incheiate cu persoanelefizice, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta publicat deAutoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

Ordonanta transpune in legislatia romaneasca o directiva aComisiei Europene (CE) care obliga bancile sa plafoneze comisionulde rambursare anticipata a creditelor de consum cu dobandavariabila la 1% din suma rambursata si crearea unui singur model decalcul al dobanzii anuale efective.

Noile reglementari vor intra in vigoare in iunie, modificareaprin acte aditionale a contractelor de credit aflate in derulareurmand sa aiba loc in termen de 90 de zile. Bancherii spun caaplicarea retroactiva a prevederilor directivei europene este omasura nefezabila avand in vedere numarul mare de contracte care artrebui modificate.

"Mi se pare nefezabil ca pentru contractele de credit existentesa schimbam conditiile, pentru ca modificarile ar implica acordulambelor parti. Vorbim aici de sute de mii de contracte doar incazul Bancpost - o astfel de actiune ne-ar bloca complet orice alteactivitati pentru luni intregi de acum inainte. Interesul comuneste reluarea creditarii, iar daca vom avea o reglementare care vaincurca procesul si nu il va face mai prietenos pentru totiactorii, atunci ar putea avea efecte nedorite", apreciaza MihaiBogza, presedintele Bancpost.

De asemenea, proiectul ANPC excede cadrul comunitar si vizeazaplafonarea comisionului de rambursare anticipata inclusiv pentrucreditele imobiliare cu garantii si pentru contractele de leasing.In acest moment, valoarea comisioanelor de rambursare anticipatavariaza intre 2% si 5% din suma rambursata.

Noile reglementari se vor aplica integral si contractelor decredit pentru facilitati de tip "descoperit de cont" daca sumaimprumutata trebuie rambursata in mai mult de trei luni.

"Directiva permite o abordare flexibila si ofera statelor membreposibilitatea sa aleaga modul de aplicare a anumitor prevederi sisa reglementeze individual aspectele nearmonizate prin directiva",se justifica, in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta,reglementarile care exced directiva Comisiei. Contractele de creditvor fi modificate indiferent de suma, chiar daca directiva CEexclude imprumuturile mai mici de 200 de euro si mai mari de 75.000de euro.

Singurele comisioane care pot fi percepute de banci sunt cele deanaliza a dosarului, de administrare a creditului si de rambursareanticipata, precum si penalitatile. Pentru serviciile prestate lacererea clientului va fi impus un comision unic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO