Eveniment

ANRE nu scumpeste gazele de la 1 aprilie

24.03.2009, 18:15 15

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a decis mentinerea tarifelor la gazele naturale livrate populatiei si dupa 1 aprilie, in ciuda insistentelor din partea companiilor de distributie si furnizare a gazelor in sensul unei majorari.

"Decizia este ca tariful la gazele naturale pentru populatie sa ramana nemodificat in al doilea trimestru al anului", au declarat surse din ANRE, citate de Mediafax.
Mentinerea preturilor la gazele livrate populatiei are loc in contextul in care inca de la sfarsitul anului trecut pretul gazelor din import a scazut pe fondul prabusirii barilului de petrol. Chiar in documentele ANRE este estimat pentru al doilea trimestru un pret al gazelor de import de 370 de dolari pe mia de metri cubi, in scadere cu 23% comparativ cu nivelul de pret de 480 de dolari pe mia de metri cubi luat in calcul pentru primul trimestru al anului.
Totodata, ANRE se asteapta si la diminuarea ponderii importurilor in consumul reglementat de la 25% in primul trimestru al anului la 20% in al doilea trimestru al anului. In ciuda acestor calcule ale Autoritatii, pretul la gaze este mentinut, o posibila explicatie fiind faptul ca anul trecut toate companiile de distributie a gazelor au inregistrat pierderi din cauza nerecunoasterii cresterii pretului gazelor in tarife iar anul acesta peirderile trebuie recuperate. De fapt, ANRE a precizat anul trecut ca ar fi fost necesara o majorare de tarife pentru populatie, dar a decis in schimb sa mentina preturile estimand o scadere a pretului gazului de import pentru anul acesta.
O posibila scadere a preturilor, anticipata si de companiile de distributie si furnizare a gazelor naturale ar putea avea loc in al treilea trimestru al anului.
Tariful gazelor naturale si al electricitatii furnizate populatiei au ramas nemodificate si in primul trimestru al acestui an, in timp ce pretul electricitatii platit de consumatorii industriali a crescut cu circa 1,5%, de la 1 ianuarie, din cauza intrarii in reparatii planificate a unor grupuri hidroelectrice si a volatilitatii prognozei consumului de energie electrica pentru 2009, in contextul crizei financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO