Eveniment

ANRE: Scumpirea gazelor nu va fi mai mare de 20%

17.06.2008, 19:31 30

Germanii de la E.ON Gaz Romania solicita cresterea pretului la gazele naturale furnizate consumatorilor finali cu 24% de la 1 iulie, cu cinci puncte procentuale mai mult fata de solicitarile initiale.
In replica, Gabriel Sarbu, directorul de tarife din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a declarat ca acum Autoritatea se gandeste doar la procentajul de crestere pe care il va aplica, majorarea pretului la gaze la consumatorul final de la 1 iulie fiind aproape sigura.
Oficialii ANRE au mentionat ca, oricum, majorarea nu va fi mai mare de 20%.
Cealalta mare companie de distributie si furnizare a gazelor naturale, Distrigaz Sud, a cerut la randul ei gaze mai scumpe cu 20% de la 1 iulie.
"Am cerut Autoritatii o majorare de 24% de la 1 iulie. Mentinerea preturilor la nivelul actual pune in pericol siguranta alimentarii si anuleaza eforturile de liberalizare ale pietei", a declarat Frank Hajdinjak, director general al E.ON Gaz Romania Holding.
Reprezentantul E.ON a declarat ca, in prezent, pretul de import al gazelor este cu 56% mai mare decat cel recunoscut.
El a declarat ca pana in prezent compania a inregistrat pierderi de 40 mil. lei iar in cazul in care ANRE nu va aproba majorarea solicitata pierderile se vor ridica pana la sfarsitul anului la 200 mil. lei.
In ceea ce priveste planurile de dezvoltare pe piata locala E.ON spune ca este foarte interesat de realizarea conductei Arad - Szeged care va interconecta retelele de transport a gazelor naturale din Romania cu cele ale Ungariei si mai departe cu cele ale sistemului european.
"Nu vom investi in aceasta conducta dar participam la realizarea ei prin faptul ca rezervam capacitati, ceea ce da viabilitate proiectului. Ne intereseaza sa importam gaze, si nu exportul", a mai precizat Frank Hajdinjak. El a mai spus ca E.ON este interesat si de obtinerea unor capacitati de inmagazinare precum si de productia de gaze. Investitiile E.ON in retelele de distributie se vor ridica la 1 mld. lei pana in 2012, obiectivul companiei fiind acela de a inlocui 40% din retea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO