Eveniment

APAPS imprumuta iar Aro, Roman si Siderurgica

02.09.2003, 00:00 12



Autoritatea pentru Privatizare va acorda societatilor Aro Campulung, Roman Brasov si Siderurgica Hunedoara imprumuturi pentru plata unei parti din comsumul de energie electrica si gaze naturale aferent perioadei iulie - septembrie 2003, potrivit unei hotarari de guvern, publicata in Monitorul Oficial.



Sumele urmeaza sa fie stabilite de o comisie formata din cate un reprezentant al APAPS, Ministerului Economiei si Comertului, Ministerului Finantelor Publice si al furnizorului de utilitati si vor putea fi acordate si sub forma imprumuturilor in avans, urmand ca regularizarea sa fie efectuata ulterior, pe baza facturilor.



Acesta este cel de-al doilea sprijin pe care il ofera guvernul celor trei societati dupa ce, in luna iunie a acestui an, executivul a decis ca Autoritatea pentru Privatizare sa acorde acestor societati imprumuturi pentru plata consumului de energie electrica si gaze naturale aferent perioadei ianuarie - iunie 2003.



Conform Ordonantei de urgenta 8/2003 privind stimularea procesului de restructurare, reorganizare si privatizare a unor societati nationale, companii nationale si societati comerciale cu capital majoritar de stat, imprumuturile se acorda din veniturile APAPS, altele decat cele obtinute din privatizare, contractele fiind incheiate pe o perioada de 5 ani, cu un termen de gratie cuprins intre sase luni si un an.



In ce situatie sunt cele trei firme? In acest moment, singura oferta de preluare a Aro a fost depusa la APAPS de compania Cross Lander, distribuitor al Aro pe piata braziliana. Societatea a avut pierderi de 146,3 miliarde lei, la sfarsitul primului semestru al acestui an. Potrivit raportului semestrial al companiei, veniturile totale ale societatii s-au diminuat cu 18,6%, de la 311,8 miliarde de lei la la 253,8 miliarde de lei, in timp ce cheltuilelile au scazut cu 4%, pana la 400,1 miliarde de lei. Producatorul de autovehicule a raportat o cifra de afaceri de 281,3 miliarde de lei, in scadere fata de perioada similara a anului precedent, cand incasarile au atins 302,4 miliarde de lei.



In ceea ce priveste Roman Brasov, compania Pesaka Astana SDN BHD din Malaezia a depus singura oferta de achizitionare a pachetului majoritar de actiuni. Societatea brasoveana avea la sfarsitul anului trecut datorii de peste 3.500 de miliarde de lei si a anuntat ca isi va revizui estimarea privind pierderile aferente acestui an, de la un nivel initial de 162,5 miliarde lei la 217,9 miliarde lei (circa 5,8 milioane dolari).



In cazul Siderurgica, APAPS a inceput negocierile cu grupul LNM (proprietarul Ispat Sidex Galati si al Tepro Iasi) pentru preluarea acesteia, la pachet cu Petrotub Roman. APAPS a ales aceasta vanzare la pachet pentru ca intreprinderile au un profil de activitate complementar. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO